Ouders mogen toch geld terugvragen Drie hoeraatjes voor Asscher

kinderopvangtoeslag
kinderopvang, kind, kinderen
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1666 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Sinds 1 januari 2014 is het niet meer mogelijk om kinderopvangtoeslag van 2012 of 2013 terug te vragen.

Goed nieuws voor ouders! Het is alsnog mogelijk om kinderopvangtoeslag over 2012 en 2013 aan te vragen. Dat heeft minister Asscher besloten. Deze teruggave kan in sommige gevallen duizenden euro’s opleveren.


Aanvraagregels

Veel ouders zijn kinderopvangtoeslag misgelopen doordat ze niet wisten dat de aanvraagregels waren veranderd. Sinds vorig jaar mag je nog maar met één maand terugwerkende kracht kinderopvangtoeslag aanvragen. Deze maatregel werd door de Eerste Kamer ingevoerd zodat er minder gefraudeerd kon worden. Door deze wijziging zijn sommige ouders duizenden euro’s misgelopen. De minister vindt dat niet eerlijk. De maatregel werd zo snel ingevoerd dat ouders zich daar niet op konden voorbereiden. Daarom mogen ze het misgelopen geld alsnog terugvragen.

Hoe moet je het geld terugvragen?

Ouders kunnen het misgelopen geld terugvragen bij de Belastingdienst via Mijn toeslagen.

Misschien had je al in 2012 of begin 2013 recht op deze toeslag. Als ouders de aanvraag met terugwerkende kracht hebben gedaan, heeft de Belastingdienst voor 1 juni een brief gestuurd. In de brief wordt uitgelegd hoe ouders het geld kunnen terugvorderen.

Had je in die periode wél recht op kinderopvangtoeslag, maar heb je dit niet aangevraagd? Houd dan de website van de Belastingdiens t in de gaten. Vanaf 14 mei staat daarop hoe ouders een aanvraag kunnen doen.

Nieuwe regel

Vanaf 2014 kunnen ouders met drie maanden terugwerkende kracht hun kinderopvangtoeslag terugvragen. Maar let op: per 1 januari 2014 is het niet meer mogelijk om kinderopvangtoeslag van 2012 of 2013 terug te vragen. Doe je aanvraag daarom op tijd. Het is zonde om misgelopen toeslagen te laten liggen.