Open podium: Zo maakt je tiener betere geldkeuzes

financiële opvoeding
toneelstuk
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
386 keer bekeken

Over geld praat je niet, dat héb je gewoon. Tenminste, dat gevoel blijkt bij veel jongeren te leven. Gelukkig zijn er leuke initiatieven die jongeren helpen om meer bewust te worden van hun geldgedrag. Gewoonovergeld zet een paar op een rij.


Naarmate je kind opgroeit, wordt het tijd dat hij of zij bewust bezig is met geld. Voor veel ouders een punt om over na te denken. Want wanneer leg je uit wat de grenzen en mogelijkheden zijn van geld? En sla je per ongeluk geen belangrijke geldthema’s over? Gelukkig zijn er in Nederland een aantal leuke initiatieven die jouw puber en jou kunnen helpen.

1. Interactieve toneelvoorstelling Crisis

Theatergroep Playback maakt interactief, herkenbaar en actueel theater voor jongeren over thema’s die voor hen belangrijk zijn. De voorstellingen gaan over zaken die vaak onbesproken blijven. Wat doe je bijvoorbeeld als je beste vriendin graag wil dat jij hetzelfde rokje koopt als zij heeft, maar jij net je laatste cent hebt uitgegeven? Zeg je dan dat je geen geld hebt? Of koop je het rokje op afbetaling?

In de voorstelling Crisis worden zulke herkenbare situaties nagespeeld. Vervolgens mogen jongeren op het podium de personages helpen om deze moeilijke gelddilemma’s op te lossen. De voorstelling wordt gespeeld op middelbare scholen in het hele land en geeft handvaten hoe jongeren kunnen omgaan met sociale druk, geldproblemen en praten over geld.

2. In & Out!

In & Out! is een lespakket van het Nibud voor scholieren in het voortgezet onderwijs. Het pakket bestaat uit een magazine waar allerlei vragen worden beantwoord over omgaan met geld. Bijvoorbeeld hoe jongeren zelf geld kunnen bijverdienen en waarom alles wat cool is meteen ook zo duur is. Zowel de onderbouw als de bovenbouw heeft een eigen lespakket.

3. Edgie the movie

Ook Edgie the movie probeert de discussie tussen jongeren over geld uit de taboesfeer te halen. Deze film van Wijzer in geldzaken duurt ongeveer 90 minuten en is via crowd sourcing gemaakt door 88 jongeren. De film wordt vooraf gegaan door een introductie van prikkelende stellingen waar scholieren eerst op moeten antwoorden. Daarna kijken ze de film en kunnen met hun leraar discussiëren over lastige gelddilemma’s. Edgie the movie is voor alle middelbare scholen gratis beschikbaar.


Praten over geld met je puber is soms lastig. Deze initiatieven kunnen je tiener helpen om beter bewust te worden van zijn of haar geldgedrag.