Moet je geld geven voor een goed schoolrapport?

Rapportgeld
schoolrapport
door Annemijn Coenen
5133 keer bekeken

Je kind laat verwachtingsvol en trots zijn schoolrapport zien. Beloon je hem of haar met geld? Of pak je dat anders aan?


‘Mama, ik heb een goed rapport. Wat krijg ik daarvoor? En gaan we straks ook even langs opa en oma?’ Het is een vraag die je geregeld hoort als de schoolrapporten weer worden uitgereikt. Is belonen met geld een onderdeel in de financiële opvoeding? En hoeveel moet je dan geven?

Vijf euro

Volgens het Nibud geeft 63% van de ouders geld voor het schoolrapport. Meestal bedraagt dit 5 euro. Met het geven van geld willen ouders hun kind stimuleren, motiveren en belonen voor prestaties. Ongeveer een kwart van de ouders geeft liever een cadeau. Daarin laten ze zich niet beïnvloeden wat hun omgeving doet. Slechts veertien procent van de ouders belonen hun kind alleen met complimenten.

Het rapport van neefjes en nichtjes

Hoe pak je dat aan met andere kinderen? In veel gevallen laten óók neefjes, nichtjes, kleinkinderen en kinderen van vrienden vol trots hun rapport zien. Mét de verwachting dat jij ze daarvoor beloont. Dat kan een aanslag zijn op je portemonnee. Het is slim om daar een duidelijke keuze in te maken: overlaad je deze kindjes met complimenten of geef je een kleine financiële beloning?

Kies je voor de tweede optie, dan kun je het beste een vast bedrag per kind aanhouden. Voor basisscholieren is 1 of 2 euro voldoende.

Slimme tip

Jonge kinderen vinden het leuk om muntjes te tellen. Geef ze daarom liever 10 muntjes van tien eurocent dan in één keer 1-euromuntstuk.

Is rapportgeld nodig?

Voor de financiële opvoeding van kinderen is rapportgeld niet nodig. Het is een extraatje. Structureel zakgeld geven is vanaf 6 jaar wel belangrijk. Zo leren kinderen de waarde van geld en ook dat niet altijd alles financieel mogelijk is.

En jij?

Geef jij je kind een beloning voor zijn of haar schoolrapport? Zijn dat complimentjes, een mooi cadeau of geld voor in de spaarpot? Deel je reactie hieronder. Wij zijn benieuwd!


De meeste ouders geven hun kind € 5 voor een schoolrapport.