Minima-ouders opgelet: ‘n extraatje in 2015! Het kindgebonden budget gaat omhoog

kindregeling
minima ouder
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
4968 keer bekeken

Ouders met lagere inkomens kunnen volgend jaar extra kindgebonden budget tegemoet zien. Wist je dat deze toeslagregeling voor een groot deel gaat veranderen in 2015? Profiteer jij mee?


Het kindgebonden budget is er voor ouders met een lager inkomen. Hoeveel kindgebondenbudget je krijgt is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld hoeveel kinderen je hebt en hoe oud ze zijn, maar ook wat de hoogte is van je gezamenlijke inkomen.

Wat verandert in 2015?

  • Ben je alleenstaande ouder zonder toeslagpartner? Dan krijg je vanaf 1 januari 2015 extra kindgebonden budget. De hoogte is afhankelijk van je inkomen en gezinssamenstelling. De aanvulling voor alleenstaande ouders met een minimumuitkering en de fiscale korting verdwijnen.
  • De tegemoetkoming voor ouders in de schoolkosten voor kinderen jonger dan 18 jaar verdwijnt op 1 augustus 2015. De regeling is bedoeld voor ouders met kinderen die een voltijdopleiding volgen in het mbo, vavo of particulier voortgezet onderwijs. Het kindgebonden budget voor kinderen van 16 en 17 jaar gaat vanaf dat moment omhoog.
  • De kindgebonden budgetbedragen per kind gaan per 1 januari 2015 omhoog. Je krijgt € 15 per jaar extra voor het eerste kind en € 255 per jaar voor het tweede kind.
  • De inkomensgrens van het kindgebonden budget gaat per 1 januari 2015 omlaag. Hierdoor krijgen ouders met een inkomen boven deze grens minder kindgebonden budget.
  • De eenoudertoeslag voor alleenstaande ouders die studiefinanciering ontvangen gaat omlaag. Deze toeslag is bedoeld voor studenten die een kind hebben en geen partner. Het bedrag gaat omlaag van ongeveer € 460 naar € 250 per maand. Je komt als alleenstaande ouder wél in aanmerking voor extra kindgebonden budget.

Waarom verandert het kindgebonden budget?

Het kabinet gaat een aantal kindregelingen afschaffen. Vanaf 2015 zijn er nog maar 4 regelingen die ouders financieel ondersteunen. Dit zijn de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de combinatiekorting en de kinderopvangtoeslag. De overige regelingen verdwijnen. Of gaan op in andere regelingen. De nieuwe kindregelingenwet maakt regelingen eenvoudiger en zorgt ervoor dat werken meer loont.

Bron: de Rijksoverheid.


De kindgebonden budgetregeling gaat in 2015 veranderen. Profiteer jij straks mee?