Mijn kind wil op een dure sport Maar wat als je de kosten niet kunt betalen?

Sportvergoeding
balletles
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1658 keer bekeken

Sportactiviteiten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Helaas heeft niet iedere ouder de middelen om de contributie van een sportclub te kunnen betalen. Houdt dit dan in dat deze kinderen niet op sportles mogen, terwijl hun leeftijdsgenootjes wel lid zijn van de lokale sportvereniging?


Sommige kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun vriendjes normaal zijn. Dit geldt ook voor Sofie van 8 jaar. Al haar vriendinnetjes gaan naar balletles. Sofie wil ook heel graag op ballet. Helaas kan haar moeder Linette, de maandelijkse contributie niet betalen.

Balletles, luxe of niet?

Veel gemeentes maken zich hard om kinderen mee te laten doen met sport en cultuur. Zij zijn van mening dat ieder kind het recht heeft om deel te nemen aan sportactiviteiten. Ongeacht het inkomen van zijn of haar ouders. Gemeentes zien sporten dan ook niet als luxe. Zij bieden mogelijkheden om deze kinderen toch te laten sporten. De ene gemeente besteedt veel geld aan deze vergoedingen, terwijl de andere gemeente minder mogelijkheden biedt.

Sofie wil ook graag op balletles

Vergoeding

Linette: “De meeste leeftijdsgenootjes van Sofie gaan naar de balletschool. Helaas kan mijn dochter daar niet heen omdat ik het niet kan betalen.” Linette vindt dit moeilijk. “Sofie wil heel graag meedoen, net als haar klasgenootjes.” Ze besluit om hulp in te roepen van de gemeente. Via een stichting lukt het om een vergoeding te krijgen. Ook krijgt ze via de gemeente een kortingspas, waarmee ze onder andere korting krijgt op sportbenodigdheden. Zo heeft ze ook een balletpakje en spitzen kunnen kopen voor Sofie.

Kortingspas

Een kortingspas voor sport en cultuur is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Linette heeft deze pas gekregen, waardoor ze niet alleen voor sport, maar ook op andere activiteiten korting kan krijgen. Zo kan Sofie bijvoorbeeld naar de bibliotheek, film of zelfs een dagje uit. “Eerst kon ik een uitje met Sofie niet betalen, maar laatst konden we met de kortingspas naar de dierentuin”, vertelt Linette.

Meerdere mogelijkheden

In tegenstelling tot wat veel mensen misschien denken, zijn er niet alleen tegemoetkomingen voor mensen met een bijstandsuitkering. Ook voor bijvoorbeeld werkende, alleenstaande moeders en in andere situaties waarin het inkomen onder een bepaalde grens ligt, bestaan er mogelijkheden.

  • Gemeente-specifieke regelingen

Bij veel gemeenten kunnen gezinnen met weinig geld een kortingspas krijgen. Daarmee kunnen kinderen bijvoorbeeld sporten en naar zwemles. Daarnaast zijn er soms via de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) ook nog vergoedingsmogelijkheden. Dit verschilt per gemeente.

  • Zorgverzekeraars

Sommige verzekeraars vergoeden sportkosten (van kinderen). Ook hier geldt dat de mogelijkheden nogal verschillen per zorgverzekeraar en –verzekering.

  • Landelijke tegemoetkomingen

Er is ook een aantal landelijke tegemoetkomingen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen. Linette kwam er bijvoorbeeld achter dat ze recht heeft op een ‘kindgebonden budget’. Ze heeft deze toeslag via de Belastingdienst aangevraagd.

Bereken je recht

Wellicht heb je ook recht op landelijke tegemoetkomingen of gemeente-specifieke regelingen. Wil je weten welke toeslagen en subsidies dit zijn? Klik hier om een berekening te maken op de website van Nibud .

Met de kortingspas krijg je ook korting op andere activiteiten