Kinderfiets kopen: veilig en voordelig eropuit Besparen op kinderfietsjes

Bespaartips
fiets
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
461 keer bekeken

Is je kind de fiets alweer ontgroeid? Telkens een gloednieuwe kinderfiets kopen kan behoorlijk in de kosten lopen. Tegelijk wil je als ouder wel een stevige, veilige én comfortabele fiets voor je zoon of dochter. Hoe houd je het betaalbaar?


Fietsen naar school, de stad of gewoon een rondje door het park… De meeste kinderfietsjes worden intensief gebruikt. Kinderen zijn vaak druk en speels en zijn ze snel afgeleid in het verkeer. Kunnen vertrouwen op kwaliteit is dan erg belangrijk.

1. Tweedehands kinderfiets

Kijk eens rond tussen de tweedehands fietsen. De meeste erkende fietsendealers bieden tweedehands fietsen aan, volledig opgeknapt en voor een scherpe prijs. Dit scheelt je al gauw enkele tientjes tot een paar honderd euro ten opzichte van een compleet nieuwe fiets. Het voordeel van kopen bij de dealer is dat je dan zeker weet dat de fiets goed is afgemonteerd zodat je kind veilig de weg op kan.

Is de fiets goed afgemonteerd? Wees kritisch als je een kinderfiets op Marktplaats koopt

2. Marktplaats

Tweedehands fietsen kun je natuurlijk ook bij particulieren kopen. Struin bijvoorbeeld Marktplaats eens af of kijk eens tussen de vraag en aanbod papiertjes in de supermarkt. Zo kun je tweedehands kinderfietsen vaak nog veel goedkoper krijgen dan bij de dealer. Maar wees wel kritisch. Juist voor een kinderfiets staat veiligheid voorop. Doet het licht het wel? En de bel? Is de fiets gemaakt van stevig materiaal? Werkt de rem naar behoren? Kijk ook of de fiets ronde, afgedopte (niet-scherpe) onderdelen heeft. Zodat je kind zich niet snel bezeert.

3. Model van vorig seizoen

Hoef je niet per sé het nieuwste van het nieuwste? Sommige dealers bieden fietsen aan van het afgelopen seizoen. Daardoor profiteer je van de beste merken (zoals Batavus, Loeki of Sparta) tegen scherpe prijzen. Zeker als je regelmatig een nieuw kinderfietsje nodig hebt kan dit flink in kosten schelen. Je betaalt hier dus niet de hoofdprijs, maar kan wel vertrouwen op kwalitatief hoogwaardige kinderfietsen. Vraag bij de dealer naar modellen van het voorgaande seizoen.

4. Fietsjes doorgeven

Is je oudste de fiets ontgroeid maar is hij nog in goede staat? Wie weet kan de jongste er nog een tijdje mee vooruit. Doe de fiets dus niet direct weg maar overweeg om hem nog even in de garage te laten staan. Geen broertjes of zusjes? Dan kun je de fiets doorverkopen voor een mooie prijs. Inruilen bij de dealer levert waarschijnlijk weinig op: de dagwaarde van een fiets keldert snel nadat je de fietsenwinkel verlaat.