Kinderbijslag: 8 belangrijke weetjes

Kinderbijslag
kinderen, kind
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2811 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Het is goed mogelijk dat de informatie inhoudelijk niet meer klopt. Hier lees je meer over de kinderregelingen in 2015.

Kinderbijslag… daar denk je pas over na als de kleine ruimschoots op komst is. Logisch. Maar het kán dan even zoeken zijn. Hoe zit het precies? Wij zetten de  belangrijkste weetjes voor je op een rij.


1. Wat is kinderbijslag?

Kinderbijslag is een bijdrage in de kosten van je kind. Als je in Nederland woont of werkt én kinderen hebt onder de 18 jaar, dan kun je waarschijnlijk kinderbijslag krijgen. Je krijgt deze bijdrage van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Als je kind 18 jaar wordt, stopt de bijdrage.

2. Aanvragen

Twee weken na de aangifte van de geboorte van je kind krijg je bericht van de SVB. Vanaf dat moment kun je kinderbijslag aanvragen via ‘Mijn SVB’. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Je hoeft alleen kinderbijslag aan te vragen voor je eerste kind. Bij een tweede of derde kind past de SVB de bijdrage automatisch aan.

3. Hoeveel kun je krijgen?

Hoeveel je krijgt, hangt af van de leeftijd van je kind. Als je kind 6 jaar wordt, krijg je een hogere bijdrage. Je krijgt opnieuw meer geld als je kind 12 jaar wordt. Een overzicht:

0 t/m 5 jaar 6 t/m 11 jaar 12 t/m 17 jaar

Bedrag per kwartaal
per kind

€ 191,65 € 232,71 € 273,78

(Bron: www.svb.nl - peildatum juni 2013)

5. Je kind is uitwonend

Soms is het niet mogelijk om je kind thuis op te voeden en te verzorgen. Je kind is voor de SVB uitwonend als hij of zij minder dan 4 nachten thuis slaapt (voor een langere periode dan 6 maanden). Je kunt dan alsnog kinderbijslag krijgen als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

6. Dubbele kinderbijslag bij hoge kosten uitwonend kind

Is je kind uitwonend en betaal je hoge kosten, bijvoorbeeld omdat je kind gehandicapt is of een chronische ziekte heeft? Soms kun je dan het dubbele krijgen van de ‘normale’ bijdrage. Je moet dan wel aan deze voorwaarden voldoen:

  • je bent per kwartaal meer dan 1.103 euro kwijt aan de verzorging van je kind
  • je kind verdient niet meer bij dan 1.103 euro netto per kwartaal

Let op. als je kind jonger is dan 16 jaar, dan krijg je alleen het dubbele bedrag als je kind niet bij jou in huis woont door ziekte of handicap of om naar school te kunnen gaan.

Heb je een gehandicapt kind dat nog thuis woont? Dan krijg je geen dubbele kinderbijslag. Je kunt wél de ‘tegemoetkoming ouders van thuiswonende gehandicapte kinderen’ aanvragen.

7. Kinderbijslag en bijverdienen

Als je kind ouder wordt, gaat hij of zij wellicht zelf geld verdienen met een bijbaantje. Als je kind nog thuis woont én 16 of 17 is, dan mag hij of zij tot 1.266 euro netto per kwartaal bijverdienen. Verdient hij of zij meer? Dan vervalt de kinderbijslag voor dat kwartaal. Lees hier alles over kinderbijslag en bijverdienen .

8. Studiefinanciering

Gaat je kind voor zijn 18e verjaardag naar het hoger onderwijs of de universiteit? Als hij of zij studiefinanciering krijgt, vervalt de kinderbijslag.


Kinderbijslag: hoe vraag je het aan en op hoeveel heb je recht? Hoeveel mag je kind straks bijverdienen? Je vindt hier alle belangrijke weetjes op een rij.