Hoeveel verdient je kind met met een bijbaantje? Vakkenvullen = zakken vullen?

Inkomsten
7253 keer bekeken

Te weinig zakgeld? Sparen voor iets groots, of de vakantie? Je kind kan vanaf zijn twaalfde al zelf gaan werken. Vanaf vijftien jaar is het minimum jeugdloon verplicht.


Zestig procent van de jongeren die naar school gaan of studeren, heeft een bijbaantje, zo bleek laatst uit cijfers van het CBS. Het populairste bijbaantje onder jongens -scholieren en studenten- is vakkenvullen. Onder meisjes is een baantje als winkelbediende populair, zo meldde het CBS onlangs. Behalve werken in de winkel, zijn baantjes als kassamedewerker of als serveerster of kelner in de horeca ook gewild.

Hoeveel vragen?

Kinderen mogen als ze twaalf zijn nog niet zo heel veel werken, maar met een krantenwijk of oppassen valt natuurlijk een zakcentje bij te verdienen. Het Nibud heeft op een rijtje gezet wat een kind kan vragen voor dit soort klusjes. Oppassen kan bijvoorbeeld tussen de € 2,60 en € 4,- per uur opleveren. Pas vanaf vijftien jaar zijn werkgevers verplicht het minimumloon te betalen. Dat is niet heel erg veel, een vijftienjarige verdient op een dag rond de € 20,- bruto. Hier vind je de exacte bedragen voor het minimum jeugdloon.

Hier staat een berekening van het Nibud voor wat kinderen onder de vijftien jaar kunnen vragen voor bijbanen.


Pubers mogen werken vanaf twaalf jaar. Vanaf hun vijftiende moeten ze minimum jeugdloon krijgen. Zestig procent van de scholieren en studenten heeft een bijbaan.