Hoeveel kost je kind? Meer kinderen, relatief minder kosten

gezin
kinderopvang, spelen
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
16727 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Lees hier over kinderregelingen in 2015.

Een kind, hoeveel kost dat eigenlijk in de maand? Exacte bedragen zijn er niet te geven, wel een indicatie. En de kinderbijslag, wanneer komt die eigenlijk? En in hoeverre vang je de kosten met kinderbijslag op?


Uit cijfers van het CBS  blijkt dat een enig kind 17 procent van het gezinsinkomen kost. Naarmate je meer kinderen hebt, worden de kosten per kind lager; bij twee kinderen samen zijn de kosten zo’n 26 procent. Dan zijn de kosten per kind al gedaald tot 13 procent. Nog meer kinderen is nog goedkoper. Bij drie kinderen zit je op 33 procent (11 procent per kind) en met vier op 40 procent.

Persoonlijke voorkeuren tellen mee

Volgens het Nibud kun je deze richtlijn prima aanhouden voor het berekenen van je eigen kindkosten. Wat je precies uitgeeft, hangt ook af van persoonlijk voorkeuren. Bijvoorbeeld of je het belangrijk vindt of je kind biologisch eet, nieuwe merkkleren aan heeft en op een dure kinderopvang zit.

Crèche

Over het algemeen zijn de kosten voor een baby hoger dan voor een schoolgaand kind. Niet alleen luiers, maar ook -als je daar gebruik van maakt- de kinderopvang of oppas maken het leven met een baby duurder dan met een wat groter kind.

Als je je kind bijvoorbeeld twee dagen in de week naar de opvang brengt, dan betaal je voor een baby maandelijks gemiddeld voor tachtig uur opvang. Vanaf zijn vierde jaar  gaat je kind naar school terwijl jij werkt. Dan hoef je alleen nog maar de kosten voor de uren buiten schooltijd te betalen. Hoeveel uren dat zijn, heeft te maken met het rooster van school en het aantal uren dat je werkt, maar gemiddeld zal dat rond de 40 uur zijn. Dat is een toch de helft van het aantal uren!

Overblijf

Er komen wel andere kosten bij kijken als je kind naar school gaat. Zo heb je te maken met schoolgeld, een bedrag van gemiddeld € 100 per jaar. Een andere kostenpost waar je rekening mee moet houden is de overblijf. Die bedraagt ongeveer € 2,- per dag. Blijft je kind twee dagen in de week over, dan ben je daarvoor dus in de maand ongeveer € 16,- kwijt.

Kinderbijslag

Gelukkig staan er tegenover die kosten ook wat inkomsten. Iedere drie maanden krijgen ouders een bedrag gestort voor hun kroost: de Kinderbijslag. Dit extra geld is wel het doelwit van bezuinigingen. Vorig jaar ging er per kind al € 35 af. Per 1 januari 2013 is de driemaandelijkse uitkering niet verhoogd, wat andere jaren wel altijd gebeurde.

Kinderbijslag per 3 maanden:

  • Voor kinderen tot vijf jaar € 191,65
  • Voor kinderen van vijf tot twaalf jaar € 232,71
  • Voor tieners tot achttien jaar € 273,78

Meer weten over Kindgebonden toeslagen? Lees ook het artikel Belasting en kinderen.


Het CBS heeft globale percentages voor de kosten van een kind.