Is het normaal om kostgeld te vragen?

kostgeld
gezin
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
18817 keer bekeken

Door je kind kostgeld te laten betalen bereid je hem of haar al een beetje voor op een eigen huishouden. Is dat normaal? En hoeveel kostgeld moet je vragen? We vragen het aan Annemarie Koop van het Nibud.


Annemarie: “Wij adviseren ouders om kostgeld te vragen als het kind 18 jaar is. Op dat moment wordt het kind geacht om financieel zelfstandig te zijn. Thuiswonende, werkende jongeren hebben vaak veel te besteden. Bijvoorbeeld aan kleding, uitgaan of een scooter. Maar als ze zelfstandig gaan wonen, is voor luxe-uitgaven weinig ruimte. Daarom is het belangrijk om je kinderen te leren dat levensonderhoud geld kost. Dat helpt ze om op de langere termijn beter hun financiën te plannen.”

Wat is kostgeld precies?

“Kostgeld is een vergoeding voor de gezamenlijke uitgaven van een huishouden, zoals de huur en energiekosten. Individuele kosten, zoals uitgaven aan kleding, studie of uitgaan worden door een kind zelf betaald. Ook de inboedelverzekering is een individuele uitgave: je kind sluit deze verzekering in principe zelf af voor zijn of haar spullen.”

Hoe ga je het kostgeldgesprek aan?

“Het kan thuis lastig zijn om over dit onderwerp te beginnen. Een mooi aanknooppunt is de dag dat je kind voor het eerst zelf geld gaat verdienen. Bijvoorbeeld door een bijbaantje, of een BBL-opleiding. Op dat moment kun je ook afspraken maken of je zakgeld of kleedgeld nog steeds geeft. Maar bereid je op het gesprek eerst goed voor, zodat je het kostgeldbedrag goed kunt onderbouwen.”

Hoeveel geld is redelijk?

“Er is geen standaard kostgeldbedrag. Elke situatie is verschillend, met verschillende personen en verschillende inkomens, lasten en verbruik. Belangrijk is te kijken welke kosten je jouw kind zelf wilt laten betalen en de draagkracht van je kind. Het is daarom slim om alle posten waar je kind ook gebruik van maakt op een rijtje te zetten.  Reken alles terug naar maandbedragen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor de hypotheek, servicekosten, waskosten, boodschappen, telefoon, heffingen van gemeente en waterschap, abonnementen en ga zo maar door.

Vervolgens moet je de bedragen delen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Verdeel je bijvoorbeeld naar rato van inkomen of naar rato van verbruik? Of bereken je volgens een vast percentage van het bedrag? De keuze is aan jou.”

Wat doe je met het geld?

“Dat verschilt ook per situatie. Het ene gezin met een krappe portemonnee gebruikt het geld eerder als een bijdrage aan de huishoudpot. Een ander gezin met een ruimer budget kan kostgeld zien als een educatief onderdeel van de opvoeding. Dat gezin zet het geld meestal op een spaarrekening voor later.”

Hoe onderbouw je keuzes tijdens het gesprek?

“Het is belangrijk om tijdens het gesprek open kaart met je kind te spelen. Laat bijvoorbeeld afschriften en rekeningen zien om hem of haar te laten inzien hoe je aan het bedrag komt. Leg deze afspraken daarna vast op papier. En vergeet niet over een paar maanden te evalueren: kunnen beide partijen zich nog vinden in de gemaakte afspraken? Zo zorg je voor een volwassen verstandhouding tussen jou en je kind.”

Het Nibud heeft een fijne checklist om zelf kostgeld te berekenen. Je vult alle kosten in de lijst in en berekent gemakkelijk hoeveel kostgeld je aan je kind kunt vragen. Je vindt deze checklist op de website van het Nibud.


Door je kind kostgeld te laten betalen bereid je hem of haar al een beetje voor op een eigen huishouden. Dat is slim als hij of zij straks op zichzelf gaat wonen.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo