De smartphonekosten van je puber

ouders
1504 keer bekeken

Hij staat op de verlanglijst van nagenoeg iedere (pre)puber: de smartphone. Maar hoe duur is die eigenlijk? Remco Pijpers van Mijnkindonline.nl geeft tips voor hoe de kosten in de hand te houden.


Een paar jaar geleden konden kinderen met hun mobieltjes ouders nog flink op kosten jagen. Voor veel geld kochten kinderen ringtones en abonnementen op sms-diensten waar maar moeilijk vanaf te komen was. Door de komst van de smartphone zijn deze gevaren voor de mobiele rekening deels geweken.

Geen sms-bundel

Aan SMS-en en ringtones doet de digitaal opgevoede puber van tegenwoordig namelijk niet meer zo heel veel. Een beetje puber heeft een smartphone, het liefste een Samsung Galaxy SIII. En daarop What's-appt en facebookt hij naar hartenlust, maar heel veel extra kosten zal dat niet met zich meebrengen. Je kind hoeft dus niet meer een bundel te hebben met 'tig sms-jes, maar is veel meer geïnteresseerd in megabites dataverkeer. Dat dure data-abonnement voor de smartphone (toch algauw € 10,- extra) hoeft bovendien niet altijd. Iedere puber weet feilloos een WiFi-punt te vinden om vanaf daar gratis te kunnen 'appen' en Twitteren.

Prepaid-app

Steeds meer providers hebben speciale producten voor kinderen. De aloude prepaid -kaart is vervangen door een app waarmee ouders het beltegoed voor hun kinderen kunnen opwaarderen. Hi heeft bijvoorbeeld Hi Young, een prepaid-systeem waarop ook nog eens 0900 nummers en betaalde sms-diensten zijn geblokkeerd. Onbeperkt stemmen bij The Voice of Holland kan hiermee dus niet meer. Bij zo'n prepaid-abonnement kunnen kinderen een los toestel uitkiezen. Sommige -zoals de Samsung Ace voor rond de € 150,- zijn nog best betaalbaar, maar voor een iPhone 4S bij Hi betaal je toch rond de € 550,-. Daar moet je puber dus aardig wat uurtjes voor oppassen of vakkenvullen.

"Belgedrag kind online inzien"

Belgedrag inzien

Toch wel een abonnement? De meeste providers hebben overzichten waarmee ouders het belgedrag van hun kind kunnen inzien en dus kunnen ingrijpen waar nodig. Op die manier word je dus niet meer verrast door een hoge rekening van een buitensporig bellende puber. Want bellen: dat doen pubers heel veel.

Online aanschaffen

Wat nog wel kan gebeuren, is dat kinderen niet goed opletten bij wat ze online aanschaffen bij spelletjes. Ze worden nog steeds aangemoedigd via sms te betalen. Een andere klacht is dat het afrekenen van aangekochte gadgets of extra’s in spelletjes vaak ongemerkt gaat en dus in de papieren kan lopen.

Steeds jonger

Kinderen willen steeds jonger een smartphone. Bij Mijnkindonline.nl komen vragen van ouders die willen weten het slim is hun kind van negen of tien jaar al een smartphone te geven. Kinderen willen dat dan omdat hun vriendjes er ook een hebben. De meeste ouders beginnen er pas aan als hun kind naar de middelbare school gaat. En dan zijn ouders er toch ook best positief over. Wat ouders vaak irriteert, is het obsessieve gedrag dat kinderen vertonen met hun telefoon. Aan de andere kant vinden ze het handig dat hun kind altijd bereikbaar is."

"Kinderen van negen of tien jaar willen vaak ook al een smartphone"


Hoe hou je de smartphonekosten van je puber in de hand? Remco Pijpers van Mijnkindonline.nl geeft tips.

Remco Pijpers van Mijnkindonline.nl