Checklist: zodra mijn kind 18 is, gaat hij op kamers! Wat moet je kind dan allemaal betalen?

ouders
studie
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
7388 keer bekeken

Na de zomervakantie is het zover: je kind gaat studeren! De afgelopen tijd heeft hij of zij zich ingeschreven voor een opleiding en staat misschien nu voor de keuze om op kamers te gaan of thuis te blijven wonen. Hoeveel kost het eigenlijk om op jezelf te wonen?


Uit onderzoekscijfers van het Nibud Studentenonderzoek 2011 - 2012 blijkt dat studenten naast hun studiefinanciering gemiddeld 365 euro per maand lenen. Waar gaat het geld aan op?

1. Woonlasten (420 euro)

Voor uitwonende studenten vormen woonlasten de grootste kostenpost. Gemiddeld betalen studenten € 420,87 aan huur voor een kamer van 23m2*. De hoogte van de huur verschilt per studentenstad. Amsterdam is de duurste studentenstad  (gemiddeld 538,54 euro), tegenover Tilburg waar de kamerhuur gemiddeld € 309,85 euro per maand bedraagt.

Bespaartip: Om kosten te besparen kunnen (nieuwe) studenten zich inschrijven voor een anti-kraakwoning. Deze bijzondere panden zijn vaak erg goedkoop om tijdelijk in te wonen. Een nadeel is dat je geen huurbescherming hebt, wat betekent dat je het pand moet verlaten als de eigenaar besluit om het te verkopen of te slopen.

2. Boodschappen (152 euro)

Uit het Nibud Studentenonderzoek blijkt dat studenten gemiddeld 152 euro per maand uitgeven aan boodschappen.

Bespaartip: Het is soms een stukje verder fietsen, maar op de weekmarkt kun je veel voordeliger boodschappen doen. Voor groenten, fruit en brood betaal je in de supermarkt al gauw 15 tot 20 euro per week. Op de markt betaal je gemiddeld een tientje. Ook scheelt het natuurlijk geld als studenten vaak samen koken en de kosten verdelen.

3. Studieboeken & collegegeld (243 euro)

Het collegegeld voor het hoger onderwijs voor 2014/2015 bedraagt € 1.906. Dat betekent dat studenten per maand € 159 kwijt zijn om colleges te mogen volgen. Daar komen vaak nog extra kosten bovenop, zoals een eenmalige schoolbijdrage, studieboeken en verplichte excursies. Gemiddeld bedragen deze kosten 84 euro per maand.

Bespaartip: Schaf pas studieboeken aan op het moment dat je ze nodig hebt. Vaak worden van bepaalde studieboeken maar enkele hoofdstukken behandeld. Het is goedkoper om deze hoofdstukken uit een mediatheekexemplaar te kopiëren, dan een nieuw boek te kopen.

4. Vervoer naast de OV-chipkaart (48 euro)

Bij het aanvragen van een OV-chipkaart heeft een student de keuze uit een weekkaart of een weekendkaart. Als student kun je dus niet dagelijks vrij reizen. Uit het Nibud Studentenonderzoek blijkt dat studenten gemiddeld 48 euro per maand uitgeven aan extra vervoer.

Bespaartip: Zorg dat je zo veel mogelijk afstanden aflegt met de fiets. Het is goedkoop en ook goed voor het milieu. Het is slim om een grote krat op je fiets te monteren, zodat ook zware reistassen gemakkelijk meegenomen kunnen worden.

5. Ontspanning, uitgaan en sport (130 euro)

Het studentenleven bestaat natuurlijk niet alleen uit studeren. Er is ook tijd voor ontspanning, gezellig met je vrienden een biertje in de kroeg drinken en lekker sporten. Volgens het Nibud geven studenten hier maandelijks ongeveer 130 euro aan uit.

Bespaartip: In veel studentensteden kunnen studenten voordelig lid worden van een studentensportcentrum. Voor een klein prijsje kunnen studenten kennis maken met allerlei sporten en lessen die het centrum te bieden heeft. Een sportkaart voor een vol collegejaar kost ongeveer € 175.

6. Kleding en schoenen (58 euro)

Als je gaat studeren heb je natuurlijk ook nieuwe kleding en schoenen nodig. Volgens het Nibud reserveren studenten daar gemiddeld 58 euro per maand voor.

Bespaartip: Vooral vrouwen hebben veel kleding in hun kast hangen die ze haast nooit dragen. Organiseer daarom eens in de zoveel weken een kledingruilparty met andere studenten. Zo heb je (bijna) kosteloos elk seizoen een nieuwe garderobe.

7. Zorgverzekering (106 euro)

Vanaf je 18e ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Zolang je studeert, kun je je eventueel via je ouders verzekeren. Veel zorgverzekeringen bieden echter voordelige studententarieven. Het kan goedkoper zijn om zelf een verzekering af te sluiten. Volgens het Nibud Studentenonderzoek betalen studenten gemiddeld 106 euro per maand voor hun zorgverzekering.

Bespaartip: De meeste studenten kunnen zorgtoeslag aanvragen. Dit kan je tot maximaal € 72 per maand opleveren.

8. Telefoonabonnement (32 euro)

Als student is het natuurlijk fijn als je ook naar huis kunt bellen. Of onderweg even op internet kunt opzoeken hoe laat je trein vertrekt. Volgens het Nibud betalen studenten gemiddeld € 32 per maand aan telefoonkosten.

Nog een laatste tip

Wil je weten wat andere studenten ongeveer per maand uitgeven? Op financieelstudieplan.nl kun je jouw situatie vergelijken met andere studenten.

* cijfers uit 2013


Als je kind op kamers gaat, krijgt hij of zij te maken met nieuwe uitgaven. Gemiddeld geeft een student 1.000 euro per maand uit.