Belastingvoordeel voor alleenstaande ouders en lagere inkomens Belasting en kinderen

belastingvoordeel
moeder met kinderen
door Peter Rademaker
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
73587 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Lees hier over kinderregelingen in 2015.

Aanrechtsubsidie, Alleenstaande Oudertoeslag en het Kindgebonden Budget. Alle belastingvoordelen en toeslagen voor ouders op een rijtje.


Kindgebonden Budget

Gezinnen met een inkomen onder de ongeveer € 40.000 per jaar hebben recht op een kindgebonden budget . Wie jaarlijks €  26.147 of minder verdient, krijgt het maximale bedrag van € 1.017 (voor een kind) uitgekeerd. Voor twee kinderen krijg je meer geld, namelijk € 1.553.

Hoe hoger je inkomen, hoe minder budget je krijgt uitgekeerd. De Dienst Toeslagen keert het Kindgebonden Budget maandelijks uit. Op hoeveel geld je recht hebt, kun je uitrekenen op de site van de Dienst Toeslagen. Als het goed is, hoef je de uitkering niet aan te vragen. Het Kindgebonden Budget wordt bepaald aan de hand van je belastingaangifte. Je krijgt er automatisch bericht over als je recht hebt op dit geld.

Alleenstaande ouder

Alleenstaande ouders krijgen belastingvoordeel via de Alleenstaande Ouderkorting. Als je in je eentje kinderen opvoedt, dan mag je een bedrag van € 947 opvoeren als aftrekpost. Werk je als alleenstaande ouder, dan ontvang je een aanvullende Alleenstaande Ouderkorting van € 1.319.

Zit je met je inkomen in de eerste belastingschijf van 37 procent, en werk je, dan levert deze belastingaftrek je toch mooi € 838,42 per jaar op.

Gevolgen van stoppen met werken

Beslis je een tijdje helemaal te stoppen met werken om je volledig aan de zorg voor je kind te wijden, dan loop je de zogenaamde arbeidskorting mis van  € 1.723. Deze belastingaftrek geldt namelijk voor iedereen die werkt, in een baan of als zelfstandige.

Wat je niet misloopt is de algemene heffingskorting. Iedere Nederlander mag een bedrag van € 2.001 standaard aftrekken van de belasting. Maar wie geen inkomen heeft, mag dat bedrag aftrekken van het inkomen van zijn partner. Dit belastingvoordeel wordt ook wel gekscherend 'aanrechtsubsidie' genoemd. De regeling bevoordeelt namelijk niet-werkende partners.

Om vrouwen  (en natuurlijk ook mannen) te stimuleren aan de slag te gaan, wordt deze regeling wel afgebouwd. Jonge vrouwen krijgen minder 'aanrechtsubsidie' dan vrouwen van boven de vijftig. Afhankelijk van je leeftijd en of je thuiswonende kinderen hebt, gaat er een percentage af van de algemene heffingskorting.  Ben je bijvoorbeeld geboren na 1972, dan mag je maar 67 procent van die € 2.001, dus € 1.340 van het inkomen van je partner aftrekken. Toch nog een belastingvoordeeltje. Kijk hier hoe het precies zit met de algemene heffingskorting.

Kinderbijslag

Daarnaast krijgt bijna iedere ouder die in Nederland woont of werkt van de overheid een tegemoetkoming in de kosten, de zogenaamde; kinderbijslag. Die ontvang je via de SVB voor kinderen jonger dan 18 jaar. Meer daarover lees je in het artikel Hoeveel kost je kind?