Beat je betalingsachterstand 5 tips om te besparen

Bespaartips
jongeren
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1177 keer bekeken

Eén op de vijf jongeren heeft een betalingsachterstand. Ze kunnen de telefoonrekening niet betalen of hebben moeite de zorgverzekering maandelijks te voldoen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud onder 1511 jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Vind jij het ook lastig om rond te komen? 5 tips om geld te besparen.


1. Maak een inventarisatie

Wat komt er maandelijks in en wat geef je uit? Zet alles op een rij. Zo zie je direct op welke kostenposten jij kunt besparen. Er bestaan handige apps en websites waar je een huishoudboekje kunt openen, zoals ‘BespaarCheck’ en ‘Afas Personal’.

2. Zeg onnodige abonnementen op

Tijdschriften, een abonnement op Spotify of Netflix. Leuk, maar heb je het écht nodig? Maak een keuze en zeg het op. Dit scheelt je zo een paar tientjes per maand. En dat kan nét het verschil maken.

3. Check sluimerende kosten

Een creditcard die je nooit gebruikt maar waar je maandelijks wél een bijdrage voor betaalt, lege spaarrekeningen die je nooit hebt opgezegd, een lidmaatschap bij een loterij waar je je nooit meer voor hebt afgemeld. Het zijn zomaar een paar voorbeelden van sluimerende kosten. Al met al kan dit behoorlijk oplopen. Zonde, opzeggen dus!

4. Rood staan? Niet doen

Sta je wel eens rood? Een dure hobby, je betaalt vaak zo rond de 15% rente. Probeer rood staan dus te voorkomen. Heb je wat spaargeld? Los de roodstand hiermee af. De rente die je betaalt over rood staan is namelijk hoger dan de spaarrente die je ontvangt. Sparen én rood staan tegelijk kost je dus alleen maar geld.

5. Dure smartphone? Pingelen loont!

Aan het einde van je huidige abonnement eindelijk een mooie, nieuwe smartphone aanschaffen? Helaas betaal je dan vaak wel torenhoge kosten. Tip: kies een voordelig model of probeer te pingelen. Dat kan vaak heel eenvoudig. Bel gewoon op en zeg dat je op het punt staat om over te stappen naar een andere aanbieder. Wedden dat jij zo een paar honderd euro bespaart? Bekijk de video waarin Michel geld bespaart op zijn telefoonrekening of lees meer pingeltips van budgetcoach Eef van Opdorp .

Bron: Nibud