Back to school: studiekosten 2015-2016 Mbo, hbo, wo en volwassenenonderwijs

Studiekosten
studeren
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1397 keer bekeken

Nog even en het nieuwe studiejaar gaat weer van start. Duikt jouw kind dit jaar ook weer in de boeken? Lees hier met welke kosten je rekening kunt houden als ouder voor mbo, hbo en universitaire opleidingen op een rij.


De kosten voor studeren verschillen per opleidingsniveau. Ook maakt het uit of je in vol- of deeltijd studeert. Bekijk hieronder een overzicht.

1. Mbo


Mbo voltijd: lesgeld

Gaat je kind straks mbo voltijd doen en is hij 18 jaar of ouder? Dan betaalt hij 1.131 euro lesgeld. Is je kind jonger dan 18 jaar? Dan hoeft er nog geen lesgeld betaald te worden.

Mbo deeltijd: cursusgeld

Voor de deeltijdvariant wordt het lesgeld ‘cursusgeld’ genoemd. Ook hier geldt het cursusgeld alleen voor cursisten van 18 jaar of ouder. Er zijn twee niveau’s:

  • Niveau 1 en 2 (assistent-, entree- en basisberoepsopleiding): 235 euro
  • Niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding): 570 euro

Mbo: particuliere opleiding

Bij een particuliere opleiding geldt er ‘instellingsgeld’. De opleiding mag dan zelf de hoogte van het les- of cursusgeld bepalen.

Scholen zijn vrij om een bedrag te vragen tussen de 1.135 en 1.951 euro.

2. Hbo

Hbo voltijd: wettelijke collegegeld

Studenten in het hoger beroepsonderwijs betalen collegegeld. Hoeveel dat is, wordt elk jaar door de overheid wettelijk vastgesteld. Voor 2015 gaan studenten 1.951 euro betalen.

Hbo: duaal of deeltijd

Bij een duaal of deeltijd mogen scholen zelf de hoogte van collegegeld bepalen binnen een bepaalde grens. Scholen zijn vrij om een bedrag te vragen tussen de 1.135 en 1.951 euro per jaar.

Hbo instellingscollegegeld

Soms kom je niet in aanmerking voor het (relatief lage) wettelijke collegegeld. Bijvoorbeeld als je vóór je nieuwe bacheloropleiding al eens een bacheloropleiding hebt gevolgd. Of als je de opleiding volgt op een particuliere opleiding. Scholen mogen dan zelf de hoogte van het ‘instellingscollegegeld’ bepalen. En dat kan oplopen tot wel een paar duizend euro per jaar. Bekijk hier de voorwaarden.

Er zijn uitzonderingen, check dus altijd de tarieven van jouw universiteit.

3. Wo


Wo voltijd, deeltijd en duaal

Voor wo voltijd geldt hetzelfde wettelijke collegegeld als voor hbo, namelijk 1.951 euro. Voor deeltijd en duaal betaal je voor de meeste opleidingen in het wo ook 1.951 euro. Maar let op, soms zijn er uitzonderingen, en dat kan weer verschillen per opleiding en universiteit. Check dus altijd de tarieven van jouw universiteit.

Wo instellingscollegegeld

Ook universiteiten mogen in sommige gevallen instellingscollegegeld vragen, volgens dezelfde voorwaarden als in het hbo. Hierdoor kunnen opleidingen jaarlijks duizenden euro’s meer kosten.

4. Voortgezet algemeen volwassenonderwijs (vavo)

Niet je kind, maar zélf weer in de boeken? Voor de voltijdvariant van volwassenonderwijs betaal je 1.131 euro, voor deeltijd wordt het bedrag per situatie vastgesteld in een zogenaamde ‘onderwijsovereenkomst’.