Baby op komst (3)

Gezin
baby
574 keer bekeken

Vincent en Esther verwachten hun eerste kind. Een spannende tijd waarin zij ook te maken krijgen met een aantal financiële keuzes. Hoe pakken de twee dit aan? We volgen het stel bij de voorbereidingen op de geboorte van hun baby. Met deze keer: werk en kinderopvang.


Vincent en Esther werken allebei. Esther heeft een vaste baan in de zorg voor 32 uur met flexibele diensten: overdag, maar ook ’s avonds, ’s nachts en in het weekend. Vincent heeft na zijn afstuderen zijn droombaan nog niet gevonden en werkte het afgelopen jaar in een aantal tijdelijke functies. Esther: “Dat Vincent geen vaste baan heeft is voor ons geen groot issue geweest. Ik heb een vast salaris en daarnaast werkt hij eigenlijk altijd wel, maar dan dus in tijdelijke functies. Samen kunnen we de hypotheek goed bekostigen en is er ook voldoende ruimte voor de extra kosten die een baby met zich meebrengt.”

Flexibele kinderopvang

Na de geboorte van de baby willen de twee allebei blijven werken. Vincent in principe 40 uur, Esther 28 uur. “Mijn ideaal zou 24 uur zijn”, vertelt ze. “Maar omdat Vincent geen vaste baan heeft blijf ik voor nu 28 uur werken.” Vincent en Esther verdiepten zich al snel in kinderopvang, maar dit bleek niet gemakkelijk te regelen omdat Esther’s rooster flexibel is. “We hebben de verschillende soorten kinderopvang en de prijs hiervan vergeleken. Reguliere opvang is voor ons geen handige optie en flexibele kinderopvang is een stuk duurder. Daarom zijn we gaan zoeken naar andere oplossingen.”

Opa en oma als oppas

Vincent: “Mijn ouders en schoonouders wonen allebei in de buurt en gaan beiden een dag op ons kindje passen. Dat scheelt enorm en daar zijn we dan ook hartstikke blij mee. De laatste anderhalve dag willen we opvangen met de flexibele diensten van Esther. Als zij de laatste 12 uur in de avond, nacht of in het weekend werkt, kan ik thuis zijn bij de baby. Ook kunnen we in geval van nood altijd onze ouders bellen. Het geregel dat bij deze oplossing komt kijken brengt wel wat stress met zich mee en we zullen elkaar wat minder zien, maar dat hebben we er wel voor over. Voor ons voelt het goed. En we besparen er een hoop geld mee.”

Vincent (29) en Esther (25) zijn getrouwd en wonen in een koopappartement in Tilburg. Esther werkt flexibel 32 uur per week in de zorg, Vincent is maatschappelijk werker, maar werkt tijdelijk in de administratie via het uitzendbureau. In de zomer van 2015 verwacht het stel hun eerste kind.

De volgende keer: de laatste voorbereidingen.