Baby op komst (2)

Baby
buik, baby, zwanger
556 keer bekeken

Vincent en Esther verwachten hun eerste kind. Een spannende tijd waarin zij ook te maken krijgen met een aantal financiële keuzes. Hoe pakken de twee dit aan? In de serie Baby op komst volgen we het stel bij de voorbereidingen op de geboorte van hun baby. Met deze keer: het aanschaffen van de babyuitzet.


Esther: “Toen we erachter kwamen dat ik zwanger was, wilde ik het liefst al gelijk al gaanwinkelen en regelen. De eerste maanden heb ik me ingehouden, maar zocht ik bijvoorbeeldwel al uit wat we allemaal nodig hadden. Mijn moeder kon trouwens ook niet wachten: dieverraste ons elke week wel met nieuwe cadeautjes. Hartstikke lief!” Na drie maanden maaktehet koppel een begin met het kamertje. Hier moest ruimte komen voor de babyspullen, de muur werd geverfd en Vincent legde samen met een vriend een laminaatvloer. Vervolgens was het tijd om de babyuitzet aan te schaffen.

Wat hebben we nodig?

Vincent: “We hebben niet gespaard om babyspullen tekunnen kopen. In principe hadden wede luxepositie om te kunnen kopen wat we wilden, al kozen we er niet voor om alles nieuw te kopen.” Esther: “Voor we spullen gingen kopen, hebben we ons eerst goed georiënteerd. We bezochten verschillende speciaalzaken om te kijken wat we mooi vonden. Ook verdiepten we ons in wat we nodig hebben. Hoeveel kost bijvoorbeeld een kinderwagen, welke prijscategorieën zijn er, wat heb je nodig en wat misschien niet?”

Vincent: “Je moet voor jezelf een afweging maken: wat vind ik het waard? Bij Ikea is het duurste babymatrasje bijvoorbeeld 40 euro, bij Prénatal betaal je voor het goedkoopste matrasje 40 euro en voor het duurste 150 euro. Iedereen mag natuurlijk zelf weten wat hij koopt, maar wij vinden het niet nodig om hier zoveel geld aan uit te geven. In Nederland verkoopt men in principe geen onveilige producten, en anders wordt een product wel teruggeroepen. Ik denk dat je er dus vanuit mag gaan dat een matras van 40 euro ook gewoon veilig is. Hetzelfde geldt voor accessoires, bijvoorbeeld voor de kinderwagen. We hebben die nu niet veel gekocht. Als we dingen wel nodig blijken te hebben kan dat altijd nog.”

Combinatie van nieuw en tweedehands

Vincent en Esther hebben inmiddels een groot deel van de babyuitzet in huis. Ze kozen ervoor om een deel van de spullen via Marktplaats te kopen, een deel nieuw en een deel van vrienden over te nemen. Esther: “Hierbij lag het ook aan het type spullen. Een matrasje bijvoorbeeld vind ik toch frisser om nieuw te kopen. En de wandelwagen kregen we bijvoorbeeld nieuw van onze ouders. Verder voelen spullen van vrienden voor mij vertrouwder dan van onbekenden. Ik vind het dan ook fijn dat we onder andere de Maxi-Cosi en een badje voor een klein bedrag van vrienden konden overnemen. Kleertjes hebben we ook veel via Marktplaats of via vrienden. Als die er nog mooi uitzien vind ik dat prima. Ze groeien er zo snel uit!”

Vincent: “De meubels voor het kamertje kochten we via Marktplaats. We hadden in een winkel een mooie kinderkamer gezien voor 1200 euro. Dat vonden we veel te duur. Op Marktplaats werd dezelfde kinderkamer aangeboden voor 350 euro. Uiteindelijk betaalden we er 325 euro voor. Een prima deal voor meubels die er nog goed uitzien. Je kunt zelf ook een hoop, bijvoorbeeld meubeltjes even opschuren en schilderen. Wij hebben nu voor een beperkt budget een hartstikke leuke babykamer.”

Vincent (29) en Esther (24) zijn getrouwd en wonen in een koopappartement in Tilburg. Esther werkt flexibel 32 uur per week in de zorg, Vincent is maatschappelijk werker, maar werkt tijdelijk in de administratie via het uitzendbureau. Ze verwachten in 2015 hun eerste kind.

De volgende keer: werken en kinderopvang.