Als je kind 18 wordt… 5 punten waarbij jij kan helpen

kinderen
18
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1624 keer bekeken

De achttiende verjaardag van je kind is leuk én spannend. Eindelijk volwassen, voor het eerst stemmen en misschien wel rijlessen nemen. Ook financieel verandert er veel. Waarin kun jij je kind ondersteunen? 5 punten.


1. DigiD aanvragen

Allereerst: vraag op tijd een DigiD aan. Dit is de elektronische handtekening waarmee je kind allerlei overheidszaken regelt, zoals de online belastingaangifte of toeslagen en studiefinanciering aanvragen. Je kind kan DigiD aanvragen op www.digid.nl .

2. Zorgverzekering afsluiten

Je kind moet nu ook een eigen zorgverzekering afsluiten. Het aantal zorgverzekeraars is groot, dus het kan best even zoeken zijn. Een basisverzekering is verplicht en de dekking is bij elke zorgverzekeraar gelijk. Maar de prijzen kunnen wél verschillen. Kijk hier dus goed naar.

Bekijk samen ook eens of er aanvullende verzekeringen nodig zijn, zoals de tandarts. Vergelijk de dekking en de prijzen. Bedenk dat jouw zorgverzekering niet automatisch de beste of voordeligste keuze is voor je kind. Zo bieden veel zorgverzekeraars speciale pakketten voor jongeren.

3. Zorgtoeslag aanvragen

Wie een zorgverzekering heeft, kan zorgtoeslag aanvragen. Dat doe je via de Dienst Toeslagen van de Belastingdienst. Hoeveel zorgtoeslag je kind ontvangt, hangt af van het inkomen: hoe lager het inkomen, hoe hoger de zorgtoeslag. Het maakt daarbij niet uit hoeveel jij als ouder verdient.

4. Belastingaangifte doen

Werkt je kind? Dan is het belangrijk dat hij of zij elk jaar belastingaangifte doet. Dit vergeten jongeren nogal eens, of ze weten niet dat het kan. Zonde, want vooral jongeren met een vakantie- of bijbaantje kunnen vaak geld terugkrijgen van de Belastingdienst. Je kind kan op de website van de Belastingdienst het programma ‘aangifte inkomstenbelasting’ downloaden en aangifte doen. Lees hier meer over belastingaangifte voor jongeren .

5. Studiefinanciering of tegemoetkoming scholieren aanvragen

Volgt je kind een opleiding op het voortgezet onderwijs? Dan komt hij of zij waarschijnlijk in aanmerking voor de tegemoetkoming scholieren. Je kind krijgt dan een bedrag van de overheid om de schoolkosten van te betalen. Als je kind een opleiding volgt aan het mbo, hbo of wo, dan heet dit studiefinanciering. Je kind de tegemoetkoming scholieren of studiefinanciering aanvragen op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

*Bron: Nibud


Wordt je kind achttien? Dan kun je helpen om een aantal belangrijke zaken te regelen, waaronder zorgtoeslag, DigiD en studiefinanciering aanvragen.