“9 op de 10 gezinnen de pineut” Kabinet: kinderbijslag verminderen

Kinderbijslag
Eef van Opdorp, Blogger, Eef
door Martine Etten
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2120 keer bekeken

“Forse vermindering kinderbijslag” en “Versobering kindregelingen treft alle ouders”, koppen de kranten deze dagen. Het is duidelijk: het kabinet heeft bezuinigingsplannen. Budgetcoach Eef van Opdorp vertelt hoe gezinnen dit in hun portemonnee gaan voelen.


Waar komen de bezuinigingsplannen op neer?

“Het kabinet brengt het zo ‘gezellig’: wij zorgen voor minder regelingen voor de ouders, we willen het stelsel versimpelen. Het is écht een voordeel voor de burgers. Dat is ook zo, maar wel een heel klein voordeel. Waar het namelijk uiteindelijk echt op neer komt is: meer dan 800 miljoen bezuinigingen. Op de kinderbijslag alleen al wil het kabinet 646 miljoen bezuinigen. Dit merken de ouders direct, en flink ook.”

Wat gebeurt er met de kinderbijslag?

“Als de plannen doorgaan, is de kinderbijslag vanaf 2016 niet meer afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Dit is nu nog wel het geval. Stel: het ene gezin heeft 1 kind van 3 jaar, en het andere gezin 1 kind van 16 jaar. Dan krijgen beide gezinnen 766,60 euro kinderbijslag per jaar. Dat terwijl een puber over het algemeen veel meer kost dan een peuter. Denk aan schoolbenodigdheden, sportclubs en dergelijke. Zo krijgen alle gezinnen met 2 kinderen over enkele jaren jaarlijks nog maar 1533,20 euro kinderbijslag. Uiteindelijk zal het grootste verschil tussen nu en 2016 wel 1314,08 euro zijn, voor gezinnen met 4 pubers. Van 4380,48 euro gaat de kinderbijslag naar 3066,40 euro. Dat is ontzettend veel geld.”

Een flinke tegenslag voor de ouders dus?

“9 op de 10 gezinnen gaan er door deze maatregelen op achteruit. Dat weet ik zeker. Zeker als je deze bedragen zo ziet. Er is vooral in het nieuws gebracht dat de gezinnen met lagere inkomens voordeel zullen hebben van de nieuwe regelingen. Wat er niet wordt gezegd, is dat de middeninkomens straks buiten alle regelingen vallen en hierdoor flink moeten inleveren. Zij zijn de pineut. En dat terwijl ze het al niet zo breed hebben. Vooral alleenstaanden met kinderen en een gemiddeld inkomen zullen extra veel moeten gaan werken om deze klap op te vangen.”

“Uit onderzoek blijkt dat de kinderbijslag door de ouders ook écht voor de kinderen wordt gebruikt. Bij andere subsidies is dat niet altijd het geval. Ouders besteden de kinderbijslag aan de aanschaf van schoolboeken bijvoorbeeld, of voor de sport- of muzieklessen van hun kind. Dit wordt de ouders nu afgenomen. In Nederland groeien 1 op de 10 kinderen op onder de armoedegrens. Dit zullen er nog meer worden.”

Het kabinet wil het ouders mogelijk maken aan het werk te gaan of te blijven. Gebeurt dit dan ook met deze nieuwe plannen?

“Het kabinet wil iets doen aan de armoedeval. Op dit moment levert het mensen vaak meer op om niet te werken, dan om wel te werken. Ik snap dat de overheid dit wil tegengaan Doordat ouders straks minder geld krijgen voor de kinderen, worden zij uiteindelijk extra geprikkeld om meer aan het werk te gaan. Ze moeten wel. Maar ik vind korten op de kindregelingen niet de juiste manier om de ouders te stimuleren. Ik zou zeggen: investeer eerst maar eens in extra werk. En dat is er nu niet. Zo los je het probleem dus niet op.”

Bezuinigingen zijn nou eenmaal noodzakelijk?

“Ik snap dat er in Nederland hoe dan ook bezuinigd moet worden. Maar of dit nou de juiste plek is om dat te doen? Lijkt mij niet. Gezinnen zijn vaak al zo kwetsbaar. Kinderen zijn de toekomst. In andere Europese landen wordt het kinderen krijgen wel gestimuleerd. Daar krijgen ouders veel meer subsidie voor hun kinderen. Ik hoop dan ook dat de plannen worden afgezwakt. Zodat de kindregelingen grotendeels blijven zoals ze nu zijn.”

Bekijk jouw kinderbijslag

Heb jij kinderen en wil je weten hoeveel jij er op achteruitgaat als de kabinetsplannen doorgaan? Zie hier de cijfers zwart op wit.


Het kabinet heeft nieuwe bezuinigingsplannen: de kinderbijslag verlagen. Maar hoe gaan gezinnen dit nou echt voelen in hun portemonnee? Budgetcoach Eef van Opdorp legt het haarfijn uit.