Zorgverzekering en overstappen Zo maak je een weloverwogen beslissing

Overstaptips
zorgverzekering
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
257 keer bekeken

Aan het eind van het jaar sta je weer voor de keuze: overstappen van zorgverzekering of niet? Als je weet waar je op moet letten, maak je zo een verstandige keuze. Bovendien kan het behoorlijk wat voordeel opleveren. Lees onze tips.


Vergelijk

Allereerst: vergelijk, vergelijk, vergelijk. Staar je hierbij niet blind op een lagere premie, overstap- of collectiviteitskorting. Dit betekent niet automatisch dat de verzekering ook echt het voordeligst is. Let ook goed op je dekkingswensen. Bijvoorbeeld: bij welke verzekering krijg ik mijn bril standaard vergoed?

Aanvullende polis bij andere verzekeraar dan basispolis?

Ja, dit is mogelijk. In sommige gevallen kan dit zelfs heel gunstig uitvallen. Maar let op: enkele verzekeraars berekenen hiervoor een ‘opslag’ die kan oplopen van 20% tot 50% van de premie. Deze toeslag kan lastig te vinden zijn in de voorwaarden.

Stunt de verzekeraar met een lage basispremie? Check het eigen risico!

Stuntprijs? Let op eigen risico

Verzekeraars stunten vaak met lage basispremies, maar bij het aanmeldproces wordt dan vaak standaard een hoger eigen risico aangevinkt. Let hier op. Stap pas over als dit een bewuste keuze is en wanneer een verhoogd eigen risico wenselijk is.

Lees de voorwaarden

Lees ook de voorwaarden goed door. Kijk niet alleen naar de vergoedingen, maar zoek uit wanneer je in aanmerking komt voor die vergoeding. Een voorbeeld: soms staat in de kleine lettertjes dat een bepaalde behandeling pas wordt vergoed als je langer dan twee jaar verzekerd bent. Controleer ook of er wachttijden van toepassing zijn.

Acceptatie

Verzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering. Maar voor de aanvullende polissen mogen ze verzekerden die bijvoorbeeld oud of chronisch ziek zijn weigeren. Stap dus pas over als je zeker weet dat je wordt geaccepteerd bij je nieuwe verzekeraar.

Verzekering opzeggen: bewaar je bewijs van opzegging

Opzeggen, doe het tijdig

De zorgverzekering kun je opzeggen tot 31 december van elk kalenderjaar. Wacht niet tot het laatste moment. Het is in voorgaande jaren vaker voorgekomen dat de overstapservice via internet eruit lag omdat veel mensen tegelijkertijd wilden overstappen. Zorg ook dat je een bewijs van opzegging bewaart.

Overstappen, doe het voor 1 februari

Een nieuwe polis moet je afsluiten vóór 1 februari, anders kun je een boete krijgen via het Zorginstituut Nederland. Maar het beste moment om over te stappen is in de laatste week van december. Verzekeraars hebben dan vaak nog leuke aanbiedingen om nog meer klanten te overtuigen om over te stappen. Profiteer hier dus van.

Check de keuze in zorgverleners

Verzekeraars bieden vaak voordeligere verzekeringen aan waarbij je geen vrije keuze in zorgverleners hebt. Dan kan het zijn dat je verder moet reizen voor behandeling die de verzekeraar wel vergoed. Bepaal zelf of je dit een probleem vindt.

Als je momenteel al bepaalde behandelingen krijgt bij een zorgverlener, kijk dan of deze ook in je nieuwe verzekering gedekt is.

Waar nog meer op te letten?

Als je een betalingsachterstand hebt bij je huidige verzekeraar, dan kun je niet overstappen. Zorg dus dat je een eventuele rekening of de maandelijkse premie hebt voldaan, voordat je overstapt. Kun je de premie per jaar betalen? Dit kan je al snel 3% besparen op het totaalbedrag.