Zorgeloos op vliegvakantie: zelf voordelig boeken

Vliegvakantie boeken
vliegvakantie
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
589 keer bekeken

Al vóór je op vakantie gaat geld besparen? Tips om je vliegticket zo voordelig mogelijk te boeken.


Last minute of vroeg boeken?

Een goede timing kan honderden euro’s schelen. Zo is last minute boeken vaak erg voordelig. Let wel: kies je voor last minute, dan zal je het moeten doen met de aanbiedingen die op dat moment gelden. Dan is het handig dat je niet al te kieskeurig bent. Heb je vooraf een specifieke bestemming in gedachten waar je absoluut heen wilt? Dan is het wellicht voordeliger om vroeg te boeken. Zo heb je nog wat speling om te wachten op de beste prijs. Bij last minute kan dat (meestal) niet meer.

Boek op dinsdag

Vakantie boeken? Mijd het weekend! De prijzen bij reisorganisaties zijn dan duurder, omdat veel consumenten hun vakantie in het weekend boeken. De Consumentenbond stelt dat je met boeken op dinsdagmiddag het goedkoopste uit bent.

Vertrek doordeweeks…

Ook de dag dat je heen- en terugvliegt kan je beter buiten het weekend plannen. Omdat velen vlak na de laatste werkweek willen vertrekken of voor maandag terug willen zijn, liggen de prijzen dan hoger.

… én in het laagseizoen

In het laagseizoen ben je al snel 100 euro goedkoper uit. Dit is de periode buiten de zomervakantie van scholen, meestal vanaf begin juli tot eind augustus. Heb je zelf geen kinderen en is het voor jou dus geen probleem om in mei of oktober vakantie te nemen? Dan loont het zeker de moeite.

Alternatieve vluchthavens

Boek niet per definitie een reis vanaf het dichtstbijzijnde vliegveld, even rijden naar Duitsland kan zo 100 euro per persoon schelen. Vink bij online boeken de optie ‘inclusief alternatieve vluchthavens’ aan, en bekijk of het voordeel het omrijden waard is.

Alles-in-één of apart boeken?

Wil je naar Turkije met het vliegtuig, twee weken in een hotel aan het strand? Het kan voordelig zijn om bij een reisaanbieder alles-in-één te boeken. Met all-inclusive ben je helemaal snel klaar. Maar check altijd of het niet goedkoper is om reis en verblijf apart te regelen. Ook twee losse tickets zijn soms voordeliger dan een retourtje.

Kijk en vergelijk

Op vergelijkingswebsites als Worldticketcenter.nl, Vliegtickets.nl en Vliegtarieven.nl is het eenvoudig om het goedkoopste ticket eruit te pikken. Let wel op, vergeet niet de bijkomende kosten te checken. Door deze extra kosten – die je pas ziet als je daadwerkelijk gaat boeken – kan de actieprijs zo een paar tientjes hoger uitvallen. Vergelijk dus ook deze kosten weer met elkaar.

Ga naar de reisaanbieder

Als je de goedkoopste reis gevonden hebt, kijk dan snel op de websites van reisaanbieders zelf om te kijken of ze het zelf niet goedkoper aanbieden. Zo zijn vaak de eenmalige boekingskosten lager. Dit geldt overigens ook voor het boeken van een Hotel.