Zo koop je die nieuwe motor

Motor
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2305 keer bekeken

Zodra de zon begint te schijnen, hoor en zie je ze weer voorbijkomen: motoren. Voor veel mensen is zo’n motorfiets het ultieme gevoel van vrijheid. Maar hoe tik je deze verstandig en betaalbaar op de kop? De onderstaande checklist helpt je op weg.


1. Bepaal je budget

Wat bij iedere grote aankoop geldt, gaat ook op bij de aankoop van een motor: een goede voorbereiding is het halve werk. Bepaal bijvoorbeeld eerst je budget. Dan weet je snel genoeg of je het allernieuwste exemplaar uit het luxe segment kan betalen. Of dat het toch een iets minder luxe versie wordt.

2. Kies je dealer

Bedenk ook waar je je motorfiets wilt kopen. Wordt het de dealer om de hoek of toch die particuliere verkoper op Marktplaats? Wie je ook kiest, zet je alarm voor beunhazen wel aan. Wees vooral kritisch wanneer je negatieve berichten ziet over een bepaalde particulier of dealer op diverse motor-gerelateerde internetfora. Je wilt natuurlijk niet dat jouw motor opeens een nachtmerrie blijkt te zijn.

3. Neem iemand mee

Ok, je hebt je goed voorbereid. Dan is het nu tijd om je motor en de verkoper in levenden lijve te ‘ontmoeten’. Ben je onzeker over je technische kennis van motoren? En wil je toch iets van je gesprekspartner begrijpen? Neem dan iemand die de taal van de verkoper wel spreekt. Hij of zij kan dan namens jou op de motor letten. En ervoor zorgen dat jij niet met je mond vol tanden staat als het over de ingewikkelde materie van motors gaat.

4. Check de staat van de motor

Bij een spiksplinternieuwe motor mag je ervan uitgaan dat de motor doet wat hij moet doen. Maar bij een tweedehands model is dat helaas niet met 100% zekerheid te zeggen. Je zal zeker niet de eerste zijn die een motor koopt met roest en slijtageplekken en valse kentekengegevens en/of framenummers. Kijk dus kritisch naar de motor. Maar vergeet ook de velgen en de banden niet.

5. Maak een proefrit

Ben je het gesprek goed doorgekomen en lijkt de motor op het eerste gezicht picobello? Dan is het tijd voor de ultieme test: de proefrit! Zo’n proefrit is namelijk de beste manier om de motor te kiezen die bij je past. En geeft je nog één keer de kans om alles driedubbel te checken. Doet de verlichting het? Hoor je geen rare geluiden? Trekt de motor goed door en remt hij goed? En ook niet onbelangrijk: voel je je fijn en veilig op de motor? Ga pas tot koop over als het antwoord op al die vragen een volmondig ‘ja’ is. Want: als jij op een zomerse dag of mooie voorjaarsdag lekker je motor wil laten loeien, dan wil je wel dat hij het doet. Toch?


Wist je dat je een lening kunt afsluiten voor een motor? Bekijk hier je mogelijkheden !