Zes voordelen van mobiel bankieren Laat je laptop maar uit!

mobiel bankieren
door Annemijn Coenen
1107 keer bekeken

Let op

Dit artikel is inmiddels verouderd. Het is goed mogelijk dat de informatie inhoudelijk niet meer klopt. Houd hier svp rekening mee.

Uit onderzoek blijkt dat er steeds meer mobiel gebankierd wordt. Dat is natuurlijk niet zo gek, want met mobiel bankieren weet je altijd en overal hoeveel geld je precies hebt.


Uit onderzoek van ING blijkt dat 75% van de Nederlanders die mobiel bankieren meer controle heeft over zijn of haar bankzaken. 28% van de Nederlandse app-gebruikers geeft aan minder vaak rood te staan. En 1 op de 5 Nederlanders geeft aan zelf meer te gaan sparen.

Hoe zit dat? Een paar jaar geleden raadpleegde je je saldo via internet bankieren of de geldautomaat misschien één keer per week. Met het bijbehorende risico dat je tussentijds door automatische afschrijvingen of aan het eind van de maand rood stond. Met mobiel bankieren heb je altijd en overal zicht op je geld. Je ziet dus sneller dat je rood staat en kunt dit eventueel aanvullen vanuit je spaarrekening. Andersom gebeurt het natuurlijk hetzelfde. Je ziet dat je een hoog banksaldo hebt, dus maak je (tijdelijk) wat over naar je spaarrekening.

Maar er zijn nog meer voordelen!

1. Geen lastige gebruikersnaam

Het fijne aan mobiel bankieren is dat je geen lastige gebruikersnamen of wachtwoorden meer hoeft te onthouden. Als je gebruikersnaam of rekeningnummer eenmaal staat opgeslagen in de app, hoef je alleen nog de 5-cijferige code in te toetsen en je hebt direct toegang tot je bankgegevens.

2. Digitaal adresboek

Ook hoef je geen rekeningnummers meer te onthouden als je geld wilt overmaken. De meeste banken slaan in de app eenmaal gebruikte IBAN-nummers direct op in je persoonlijke adressenboek. Het enige wat je hoeft te doen is de juiste persoon aanvinken en je betaling over te maken.

3. Opgebouwde rente bekijken

Veel mensen hebben bij dezelfde bank meerdere rekeningen. Meestal is een tweede rekening een spaarrekening. In de mobiel bankieren-app kun je gemakkelijk aflezen hoeveel geld op je lopende rekening staat en hoeveel geld je hebt gespaard op je spaarrekening. In het overzicht van je spaarrekening kun je ook je opgebouwde rente bekijken en deze vergelijken met de actuele rente. En heb je even geen geld op je lopende rekening, maar heb je direct geld nodig? Dan boek je snel en makkelijk geld van je spaarrekening naar je lopende rekening.

4. Voorgelezen betalingskenmerk van acceptgiro

Een handige functionaliteit aan de meeste mobiel bankieren-apps is dat betalingskenmerken kunnen worden voorgelezen. Zo weet je altijd 100% zeker dat je betalingskenmerk daadwerkelijk klopt.

5. Betaalpas kwijt? Zó opgelost!

De meeste mobiel bankieren-apps bieden naast het zelfstandig regelen van bankzaken ook extra service aan. Zo vertellen ze je bijvoorbeeld in een snel stappenplan wat je moet doen als je je betaalpas bent verloren. Of geven ze het nummer van de hypotheek advieslijn als je directe vragen hebt over je hypotheek. Erg fijn om al deze zaken snel bij de hand te hebben.

6. Leningen beheren

Vanaf begin april 2014 kunnen klanten van ING ook hun leningen beheren met de mobiel bankieren-app. De verwachting is dat andere banken snel zullen volgen. Met deze update kun je leningen aflossen, geld opnemen en de af- en bijschrijvingen bekijken. Dit is o.a. mogelijk voor een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een studentenkrediet.


Met mobiel bankieren weet je altijd en overal hoeveel geld je precies hebt. Daarnaast zijn er nog zes andere voordelen.