Welk type BBQ’er ben jij? Vergelijk welke barbecue bij je past

barbecueën
BBQ
door Annemijn Coenen
550 keer bekeken

Wat is er nu gezelliger om lekker samen buiten te eten? De barbecue is ideaal om in de buitenlucht iets lekkers op tafel te toveren. Je hebt ‘m in verschillende formaten en prijskaartjes: van goedkoop tot heel luxe. Welk type past bij jou?


1. De wegwerpbarbecue

De langzame wegwerpbarbecue hoeft de pret niet te drukken, aangezien je alle tijd hebt.

De wegwerpbarbecue is het meest ideaal voor een gezellig dagje uit in de natuur. Erg handig voor een picknick in het park of als je met vrienden naar het strand gaat. Het voordeel van zo’n pakket is dat je hem overal makkelijk mee kunt nemen.

Het pakket is heel simpel van opzet: een standaard wegwerpbarbecue bevat aanmaakblokjes, een kartonnen zakje met houtskool en een rooster waar je vlees, vis en groenten op kunt leggen. Echter is het bakoppervlak erg klein en duurt het lang voordat de kooltjes warm worden. Maar dat hoeft de pret natuurlijk niet te drukken, aangezien je alle tijd hebt.

De prijs van een wegwerpbarbecue ligt tussen € 1,60 en € 4.

2. De tafelbarbecue

De tafelbarbecue is een slimme oplossing voor mensen die thuis niet veel ruimte hebben. Bijvoorbeeld als je in een appartementje in de stad woont en geen grote tuin hebt. Een tafelbarbecue is veilig, compact en draagbaar, zodat je overal naar hartenlust kunt grillen.

Een groot voordeel is dat de tafelbarbecue haast geen rookontwikkeling nalaat door de gesloten deksel. Daardoor is hij ook prima binnen te gebruiken en zorg je nooit voor overlast voor de buren. En het is heel gezellig: je zet ‘m op tafel en iedereen kan zijn eigen lapje vlees of vis op de grill leggen.

Tafelbarbecues bestaan in varianten die werken met houtskool, elektriciteit of gas en je kunt ‘m tot 4 personen gebruiken. De prijs van een kwalitatieve tafelbarbecue varieert tussen € 40 en € 100.

De kogelbarbecue is prettig voor mensen die houden van grote stukken vlees. Denk aan een hele kip of een rollade die langzaam moet garen.

3. De afsluitbare kogelbarbecue

De kogelbarbecue is misschien wel de bekendste houtskoolbarbecue die er is. Het kookstel is erg geschikt voor mensen met een tuin en houden van grote stukken vlees. Denk aan een hele kip of een rollade die langzaam moet garen. Zorg er dan voor dat het vlees indirect wordt verwarmd, door de kooltjes aan de buitenkant neer te zeggen in plaats van in het midden.

Door te barbecueën op houtskool behoud je die lekkere rokerige smaak, maar je moet er wel rekening mee houden dat het even duurt voordat je kunt beginnen met grillen. De kooltjes moeten namelijk eerst smeulen. Voor een nieuwe kogelbarbecue betaal je tussen € 40 en € 349.

4. De elektrische en/of gas barbecue

Behalve met houtskool kun je ook barbecueën op gas of elektriciteit. Dit is de ideale keuze voor mensen die kiezen voor gemak en snel hun stukje vlees, vis of groenten op hun bord willen hebben. Het enige dat je hoeft te doen is de barbecue aanzetten, een kwartiertje wachten tot hij op temperatuur is, om vervolgens snel je stukje vlees te grillen. Het is niet nodig om in de tussentijd bij de barbecue in de buurt te blijven om te kijken of hij nog op temperatuur is.

Gas- en elektrische barbecues heb je in verschillende uitvoeringen. Van goedkope varianten tot luxe. Het eenvoudigste model kost ongeveer € 50 en voor een luxe Weber (met verscheidene extra’s) betaal je vanaf € 349. Houd er rekening mee dat er extra kosten bijkomen: een elektrische barbecue kost veel stroom. Het is niet aan te raden om deze uren aan te laten staan.

Als je voor een gas barbecue kiest, brandt deze op vloeibaar gas, propaan of butaangas. Flessengas kun je kopen bij de meeste campingwinkels, benzinestations en speciale depots van BP, Shell en Primagaz. Voor een nieuwe gasfles betaal je ongeveer € 60. Om deze te laten bijvullen betaal je gemiddeld € 23. Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van het jouw model barbecue.

5. De buitenkeuken

Is koken je grootste hobby en geef je graag etentjes voor familie en vrienden? Dan is een buitenkeuken wellicht iets voor jou. De aanschaf van een buitenkeuken is prijzig: de allergoedkoopste buitenkeuken kost € 130, terwijl een gemiddelde variant al gauw € 750 kost. De luxe varianten (deze zijn voorzien met een groot roestvaststalen werkblad, een kraan, bedieningsknoppen, infraroodbranders, etc.) kunnen oplopen tot € 6.999.

Het voordeel van de buitenkeuken is dat deze echt luxe is: je hebt een groot grilloppervlak om alle vlees, vis, groenten en aardappels te sorteren, je kunt wokken, groenten en vlees lekker buiten op het werkblad snijden en de temperatuur goed reguleren. Anderzijds is de aanschafprijs niet mis: overweeg daarom vooraf hoe vaak je de buitenkeuken wilt gaan gebruiken.


Barbecues heb je in allerlei formaten met verschillende prijskaartjes. Vergelijk welke optie het beste bij jouw situatie past.