Wat kost een vakantie voor je viervoeter? Van hondenhotel tot poezenpension

Dierenpension
kat en hond
door Annemijn Coenen
35070 keer bekeken

Van hondenhotel tot poezenpension: hoeveel kost het om je trouwe viervoeter een tijdje onder te brengen als jij op vakantie bent?


Je vertrekt deze zomer voor twee weken met het vliegtuig naar een warm oord. Wat doe je dan met je teckel Sammy of de kat Grijsje? Voor een weekendje weg valt vaak iets te regelen met buren of familie, maar voor langere tijd kun je ze beter ergens anders onderbrengen.

Het poezenpension

Een groot voordeel van katten is dat het onafhankelijke huisdieren zijn. Je kunt ze met een gerust hart een paar dagen alleen laten. Het goedkoopste oppasadres zijn je buren. Als zij dagelijks even langskomen om Grijsje eten en drinken te geven, voldoet dat. Bij wijze van vergoeding zou je een cadeau kunnen kopen.

Vind je het niet fijn om voor langere tijd beslag te leggen op hun tijd? Dan kun je ervoor kiezen om Grijsje onder te brengen in een poezenpension. De kosten per dag  lopen erg uiteen. Gemiddeld betaal je tussen € 8 en € 16 per dag om je kat tijdelijk op vakantie te sturen. Maak ruim voor jouw vakantie een afspraak met het pension, want plekjes zijn schaars tijdens vakantieperioden. Ook moet je kat alle noodzakelijke inentingen hebben om toegelaten te worden tot het vakantieverblijf.

Het hondenhotel

Honden hebben meer aandacht nodig dan katten. Daarom zijn de kosten voor dagelijkse opvang van honden duurder. In hondenhotels wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen kleine, middelgrote en grote honden. Het kan flink in de papieren lopen als je meerdere honden naar een dierenpension brengt.

De kosten voor een kleine hond liggen tussen € 10,50 en € 17,50 per dag.
De kosten voor een middelgrote hond liggen tussen € 11 en € 17,50 per dag.
De kosten voor een grote hond liggen tussen € 11,50 en € 19 per dag.

Ook voor honden geldt dat je ruim voor je vakantie een afspraak moet maken met het pension, want de plekjes zijn schaars.  Ook moet je huisdier alle noodzakelijke inentingen hebben om toegelaten te worden tot het hondenhotel.

Rekenvoorbeeld

Hoeveel geld moet je ongeveer reserveren voor een vakantie voor je huisdier?

Stel, je hebt een teckel en twee poezen. Je vertrekt binnenkort voor twee weken met je gezin naar een warm vakantieoord, dus je wilt je huisdieren onderbrengen in een dierenpension. Voor de berekening gaan we uit van het gemiddelde tarief. De teckel kost € 14 per dag en per poes betaal je 12 euro per dag.

Voor de teckel betaal je € 14 x 14 dagen = € 196
Voor de twee poezen betaal je € 12 x 2 = 24 x 14 dagen = € 336.
De totale kosten voor de opvang van je huisdieren gedurende de vakantie zijn € 336 + € 196 = € 532.

Alternatief: dierenoppas aan huis

Vind je het geen prettig idee dat je hond of kat zo’n lange tijd van huis is? Je kunt er ook voor kiezen om een betaalde oppas aan huis in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld via de website hondenoppasgezocht.nl . Op het platform bieden dierenliefhebbers aan om jouw Sammy of Grijsje te vertroetelen in de periode dat jij weg bent. Hier vragen ze dagelijks 5 tot 12 euro voor. Dat kan flink kosten besparen ten opzichte van een pension.

En jij?

Waar gaan jouw trouwe viervoeters deze vakantie heen? Komen je buren dagelijks langs? Breng je ze naar een dierenpension? Of neem je ze mee achterin de auto? Deel je reactie hieronder. Wij zijn benieuwd!


Je gaat op vakantie. Waar gaat je huisdier heen? Kies je voor een pension, een betaalde oppas aan huis of laat je hem een tijdje bij je ouders achter?