Wat doe je als je even krap bij kas zit?

Krap bij kas
6716 keer bekeken

Iedereen heeft wel eens een financiële tegenvaller. Een kapotte wasmachine, een hoge energierekening, onverwachts kosten bij de tandarts of je belbundel die niet toereikend blijkt. Zo’n financieel dipje, kan in sommige gevallen grote gevolgen hebben.  Hoe zorg je dat het bij een incident blijft en dat je niet iedere maand krap bij kas zit? Acht tips die je helpen om een financiële tegenvaller op te vangen.


Buffer

Een deel van je salaris opzij zetten als financiële buffer. Het valt niet mee om te sparen. Probeer toch te zorgen voor een potje voor onvoorziene uitgaven. Een huishoudboekje kan je daarbij helpen. Het zorgt voor overzicht. Zo blijken die kopjes koffie op het station maandelijks 20 euro te kosten. Dat is 240 euro per jaar. Door dit soort kleine uitgaven voortaan te laten en het geld dat je daarmee bespaart opzij te zetten, kun je een mooie buffer opbouwen. Via deze ‘bufferberekenaar’ kun je berekenen hoe groot jouw financiële buffer zou moeten zijn:

Extra inkomsten

In het rood staan is niet prettig. Vaak is dit het gevolg van een onvoorziene uitgave. Maar hoe buig je die rode cijfers op je rekening weer zo snel mogelijk op naar zwarte? Door voor extra inkomsten te zorgen. Misschien heb je nog heel wat spullen op zolder staan, die je op Marktplaats voor een goede prijs kunt verkopen? Of kun je tijdelijk wat extra werken?

Vaarwel hoge vaste lasten

Kun je besparen op je energierekening? Loopt je telefoonabonnement bijna af? Misschien kan je zorgverzekering een stuk goedkoper? Vaak kun je deze zaken niet direct aanpassen, maar het is goed om alvast actie te ondernemen en je abonnementen eens onder de loep te nemen. Regelmatig overstappen van energieleverancier levert bijvoorbeeld al snel enkele honderden euro’s ‘winst’ op.

Zeg ‘nee’ tegen je abonnementen

Tijdschriften, je krant of de sportschool. Zijn er abonnementen die je stop kunt zetten? Deel de krant met je buren, lees dat favoriete tijdschrift in de bibliotheek of ga hardlopen.

Vraag om hulp

Een financieel dipje is niets om je voor te schamen. Kom je er niet uit? Vraag dan om hulp! Kun je terecht bij een budgetcoach? Heb je een betalingsachterstand? Laat de schuldeisers weten dat je in de problemen zit en probeer een regeling te treffen. Zo ga je actief te werk en houd je zelf de touwtjes in handen. Misschien zijn er mensen in je omgeving die je kunnen helpen met advies. Maar ook online zijn er tal van fora en websites waar je tips kunt vinden. Door open te zijn over je situatie, voorkom je vervelende situaties.

Koop slim in

Groenten en fruit zijn wellicht goedkoper op de markt? Is die dure dagcrème echt nodig? Door je uitgaven eens kritisch te bekijken, kun je ook op de lange termijn geld besparen.

Zuinig koken

Eten over? Vries het in. Of bewaar het voor de volgende dag. Je kunt bijvoorbeeld ook twee keer koken met één keer boodschappen :

Van ruilen komt…

Van ruilen hoeft geen huilen te komen. Ruil bijvoorbeeld boeken of kleding.  Online kun je bijvoorbeeld ruilen via http://www.ruilen.nl/ . Verder worden er tal van beurzen gehouden, van het ruilen van kinderkleding tot het ruilen van auto’s. Op http://www.meukisleuk.nl/ vind je tal van rommelmarkten en ruilbeurzen. Of organiseer zelf een kleding- of speelgoedruilavond samen met buren, kennissen of vrienden.