Wat als het papieren treinkaartje verdwijnt? Vanaf 9 juli kun je alleen reizen met een OV-chipkaart

OV-chipkaart
trein
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
511 keer bekeken

Let op

Dit artikel is inmiddels verouderd. Het is goed mogelijk dat de informatie inhoudelijk niet meer klopt. Houd hier svp rekening mee.

Als je vaak met de trein reist heb je het nieuws vast al gehoord: vanaf 9 juli 2014 verdwijnt het papieren treinkaartje. We gaan de OV-chipkaart nu écht overal gebruiken. Hoe kun je dit zo goedkoop mogelijk doen?


Door de introductie van een speciale chipkaart is het papieren treinkaartje overbodig geworden. Bij de NS, Connexxion, Veolia en Arriva kun je vanaf 9 juli dus alleen nog met een ov-chipkaart of een zogeheten ‘wegwerp OV-chipkaart’ reizen. Reizigers kunnen met de nieuwe kaart gewoon in- en uitchecken en de poortjes openen.

De wegwerp OV-chipkaart

De wegwerp OV-chipkaart gaat het papieren kaartje uit de automaat vervangen. De nieuwe kaart werkt in principe hetzelfde als een papieren kaartje. Je kunt hem dus maar één keer gebruiken. Het enige verschil met de oude variant is dat het nieuwe kaartje een chip bevat, die poortjes op stations kan openen. Doordat er een chip aan een papieren wegwerpkaartje is toegevoegd, betalen reizigers € 1 extra voor hun reis. De toeslag van één euro geldt niet voor internationale treinkaartjes, Railrunners en toeslagbiljetten. Met de nieuwe chipkaart moet je altijd in- en uitchecken.

Voltarief e-tickets

Wie de toeslag van één euro wil ontlopen, kan via internet een e-ticket kopen. Een e-ticket voltarief welteverstaan, want de variant met dalurenkorting gaat verdwijnen. Een e-ticket wordt binnenkort uitgerust met een barcode. Per station gaat de NS slechts enkele poortjes beschikbaar maken voor het scannen van barcodes. Het voordeel van deze manier van reizen is dat je anoniem blijft.

Publiciteitskorting

Alle vervoerders in Nederland willen graag dat iedereen na 9 juli een eigen persoonlijke chipkaart bezit. Door het landelijk invoeren van een OV-chipkaart kunnen de verschillende vervoerders de kosten namelijk eerlijker onder elkaar verdelen.

Om de overgang van reizen met een papieren kaartje naar een OV-chipkaart te versoepelen, geeft de NS vanaf 2 juni een flinke korting op een persoonlijke OV-chipkaart. Je betaalt tot 31 juli 2014 (einddatum eindigt eerder als de voorraad op is) maar € 2 voor een OV-chipkaart in plaats van € 7,50.

Dal Voordeel

Ook kun je de komende tijd heel voordelig een Dal Voordeel abonnement inclusief persoonlijke OV-chipkaart aanschaffen. Je betaalt dan € 29 in het eerste jaar (normaal € 50) en is na een jaar maandelijks opzegbaar. Je ontvangt dan niet alleen een gratis OV-chipkaart, maar ook 40% korting op al je reizen in de daluren, het weekend en op feestdagen. Dat kan interessant zijn als je vaak tijdens de voordeeluren met de trein reist.

Persoonlijke chipkaart vs. wegwerp chipkaart

Maar wat is uiteindelijk goedkoper: een losse ov-kaart of een persoonlijke ov-kaart? Een persoonlijke OV-chipkaart is goedkoper als je vaak met de trein reist. Op de kaart kun je een voordeel abonnement zetten, waardoor je korting krijgt op je reizen. Ook hoef je per treinreis geen extra toeslag te betalen. Bedenk wel dat je voor minimaal € 20 saldo op je kaart moet hebben staan voordat je kunt reizen.

Een wegwerpkaartje is voordeliger als je maar af en toe met de trein reist. Als je via internet een e-ticket koopt, dan betaal je geen extra toeslag van € 1. Het kost weliswaar van tevoren wat meer moeite om een ticket uit te printen, maar je blijft wel anoniem met het openbaar vervoer reizen.


Vanaf 9 juli 2014 moet iedereen in het openbaar vervoer met een OV-chipkaart reizen. Je kunt kiezen tussen een persoonlijke chipkaart en een wegwerp chipkaart.