Waarom heerst er een taboe op lenen?

Nederlanders zwijgzaam over lenen
portretfoto
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
493 keer bekeken

De meeste Nederlanders praten niet graag over hun inkomsten en uitgaven. Ze houden hun kaken vaak helemaal stijf op elkaar als het op leningen aankomt. Maar waarom? Michael van Doorn begrijpt dit niet en hij spreekt vrijuit over zijn mening wat betreft het lenen van geld.


“We leven in een maatschappij waarin we door sommigen beoordeeld worden op waar we wonen en in welke auto we rijden. En toch is het hebben van een lening taboe. Een koopwoning wordt door veel mensen als ‘beter’ gezien dan een huurwoning. Terwijl op de meeste koopwoningen een hypotheek rust en deze dus feitelijk eigendom van de bank is.”

Wat zullen anderen wel niet denken?

“Mensen vinden het vaak lastig om openlijk te praten over wat je verdient. Ze zijn dan bang dat mensen anders tegen ze aankijken als ze weten wat er op de rekening staat. Hetzelfde geldt met het hebben van leningen. Wat als de buren denken dat we materialistisch zijn? Deze gedachtegang lijkt te zijn vastgeroest in de Nederlandse cultuur.”

Investeren

“Het lijkt erop dat op leningen die als investering gelden, minder taboe heerst. Een hypotheek, daar krijg je een huis voor. Dit levert later nog wat op (als het goed is). Met een lening voor je studie, investeer je in je carrière. Ook dit levert je later wat op in de vorm van een betere baan. Deze vormen van leningen zijn dan ook sociaal geaccepteerd.”

Lenen voor luxe

“Het taboe rust dus met name op leningen voor luxere artikelen. Het lenen voor bijvoorbeeld een auto of een vakantie. Maar waarom zou het opdoen van levenservaring en het kennismaken met andere culturen tijdens je vakantie, geen investering kunnen zijn voor de toekomst? En met een auto ga je misschien van en naar je werk. Dit zorgt er voor dat er iedere maand brood op de plank ligt.”

Toppunt

“Maar de gemiddelde Nederlander vindt één categorie nog een graadje erger. Het lenen voor -in hun ogen- ‘nutteloze’ gadgets. Dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Bijvoorbeeld voor een televisie of computer. Als je vertelt dat je hiervoor hebt geleend, dan wordt het vaak bestempeld als niet verstandig. Maar waarom? Als je het gewoon kunt terugbetalen, dan is er toch niets aan de hand?”

Genieten van mooie dingen

“Waarom zijn de Nederlanders toch zo veroordelend? Moet overal een ‘bedrag’ en ‘waarde’ aan vast worden gehangen? Wat is er mis met het gewoon genieten van je leven, leuke dingen doen en mooie spullen bezitten? Moeten we ons schamen omdat we een leuk leven willen leiden? Ik vind van niet.”

Wees bewust

“Wel vind ik het heel belangrijk dat je weet dat er een prijskaartje aan vasthangt. Met een lening betaal je altijd meer dan dat wat je hebt gekocht waard is. Maar als jij dit het waard vindt, en je kunt het terugbetalen, dan zie ik hier geen probleem in.”

Moeilijk doen

“Ik vind het jammer dat veel mensen moeilijk doen over leningen. Het is helemaal niet nodig. Leven en laten leven, dat is mijn motto. Je moet er goed over nadenken en beseffen wat je doet. Wees verstandig en zorg dat je weet tot hoever je kunt gaan. Zorg dat je op tijd terugbetaalt en maak het niet te gek.”


Doorbreek de taboe, en bereken hoeveel jij kan lenen.