Waarom hebben zoveel mensen last van koopdrift?

Shoppen
koopdrift
3719 keer bekeken

Vooral vrouwen worden ervan beschuldigd, maar mannen kunnen er net zo goed last van hebben: koopdrift. Niet altijd erg, zolang de diepte van je portemonnee oneindig is. Voor velen van ons is dit niet het geval. Daarom is het fijn om grip te hebben op je uitgaven. Waarom is de drang om allerlei spullen te kopen bij sommige mensen zo groot? En hoe zorg je ervoor dat je voortaan wat vaker met lege handen door de winkelstraat loopt? Gewoon over Geld zoekt het uit.


Wat is het?

Mensen die last hebben van koopdrift kopen vaak in een impuls veel spullen, zonder daar echt controle over te hebben. Koopdrift is echt een drang en kan betrekking hebben op allerlei soorten spullen. Van kleding tot cosmetica en van games tot boeken. Het kopen van deze spullen geeft deze mensen een kick.

Hoe komt het?

Iets voor jezelf kopen is een vorm van belonen. Het beloningscentrum in je hersenen bezorgt je na zo’n aankoop een prettig gevoel. Gaat het om een impulsaankoop, zoals vaak bij koopdrift het geval is? Dan wordt ook het limbische systeem bij het gevoel betrokken. De prefontale cortex wordt hierbij opzij geschoven. De prefontale cortex zorgt normaal gesproken voor het weloverwogen nemen van een beslissing. Meestal werkt deze naar behoren en denken we er nog eens het welbekende nachtje over na. Mensen die last hebben van koopdrift schakelen de prefontale cortex in principe uit doordat het limbische systeem –dat het geluksgevoel genereerd– overheerst.

Al sinds mensenheugenis zijn mensen hebberig. Logisch, want we probeerden destijds te overleven. Tegenwoordig heeft een groot gedeelte van de bevolking nog steeds die drang. Eigenlijk is die drang in deze mate onnodig, want echt overleven is er in de westerse wereld niet meer bij. Zie het als een soort verslaving. Shopverslaafden krijgen namelijk vaak een enorme kick van het kopen van nieuwe spelen. Vaak maar voor een korte duur, want achteraf krijgen mensen met koopdrift vaak spijt van de te dure of nutteloze aankoop. Om dit vervelende gevoel kwijt te raken, wordt vaak weer naar de pinpas gegrepen. Zo komt men in een vicieuze cirkel terecht.

Wat kun je eraan doen?

Houd je aan het eind van elk salaris een stukje maand over? En is de hoeveelheid spullen die je de laatste maand hebt aangeschaft niet meer te tellen? Dan is het tijd om wat aan je koopdrift te doen. In veel gevallen gebruiken mensen het kopen van spullen (onbewust) als compensatie. Kijk daarom eerst goed naar jezelf. Zijn er bepaalde dingen waar je ongelukkig van wordt? Verdriet of boosheid zet veel mensen die last hebben van koopdrift aan tot kopen. Verder zijn er enkele tips die je kunnen helpen bij het stoppen van je koopdrift:

Probeer winkels te vermijden

Klinkt voor de hand liggend, maar het is echt één van de belangrijkste tips. Fiets of rijd desnoods een blokje om. Zo kom je niet opnieuw in de verleiding.

Doel herhalen

Toch echt je lievelingswinkel bezoeken? Probeer dan constant in je hoofd te herhalen waarvoor je komt.

Afspraken

Een nieuw item op het oog? Spreek met jezelf af dat je dit pas één uur, dag of week nadat je het gezien hebt mag kopen. Andere manier: probeer voor jezelf eerst na te gaan wat het nieuwe item toevoegt aan je bestaande collectie.

Shop nooit ’s avonds

Uit onderzoek blijkt dat je ’s avonds vaker impulsaankopen doet. Vermijd dus de koopavond en plan je shoppingtrips zoveel mogelijk vroeg op de ochtend. Nog een voordeel: het is dan extra rustig, waardoor je rationeler kunt nadenken.

Stel een vast budget

Zonder geld geen koopdrift. Probeer je geld daarom duidelijk per maand te verdelen. Geef jezelf een vast (contant) budget voor bijvoorbeeld boodschappen, kleding en vrije tijd. Als het op is, is het op. Ook voel je door gebruik te maken van contant geld veel meer betaalpijn. Dat komt doordat je de hoeveelheid geld in je portemonnee ook daadwerkelijk ziet slinken.

Tot slot: het is helemaal niet verkeerd om af en toe te belonen met iets nieuws. Vooral niet wanneer dat artikel al tijden op je verlanglijst staat. Merk je dat jouw koopgedrag echt de spuigaten uitloopt, en helpen bovenstaande tips niet? Dan is het wellicht verstandig om contact op te nemen met een professional. Deze helpt jou vakkundig van die vervelende verslaving af.