Waarom betaal ik hondenbelasting?

Huisdier
hond
17402 keer bekeken

Elke hondeneigenaar herkent het: de brief van de gemeente die je vraagt te betalen voor je trouwe viervoeter. Sommige eigenaren geven trouw hun hond aan, anderen besluiten het risico te nemen en de dans te ontspringen. Waar je ook voor kiest, veel hondeneigenaren zijn benieuwd waarom gemeentes eigenlijk hondenbelasting heffen en waar het geld naartoe gaat. Gewoon over Geld zocht het uit.


Hondenbelasting: waarom betaal ik ervoor?

“Waarom wel hondenbelasting, maar geen katten- of caviabelasting?” is een veelgehoorde klacht van hondeneigenaren. Om daar duidelijkheid over te krijgen, moeten we eigenlijk een stukje terug in de geschiedenis. In het begin van de 19e eeuw werd namelijk besloten om hondenbelasting landelijk in te voeren. Dit was voor de overheid een middel om het verspreiden van hondsdolheid tegen te gaan. Destijds was dat een veelvoorkomende ziekte die een ernstig gevaar vormde voor de volksgezondheid. In de jaren die volgden zwakte het risico op die ziekte steeds verder af. Toch bleef de hondenbelasting, die inmiddels ook onderdeel werd van de wet. Toch is het niet heel verwonderlijk dat er door gemeentes hondenbelasting geïnd wordt. Honden zijn namelijk de enige dieren die al hun behoeftes buiten in stedelijke gebieden doen. Dat brengt best wat ongemakken en extra kosten met zich mee.

Hondenbelasting: wat zijn de kosten?

Het bedrag dat je aan hondenbelasting kwijt bent verschilt heel erg per gemeente. Enkele vooruitstrevende gemeentes hebben de hondenbelasting de afgelopen jaren zelfs afgeschaft. In andere gemeentes ligt het tarief tussen de 20 en 125 euro per kalenderjaar. Heb je meerdere honden? Dan stijgt de prijs flink. Voor een tweede of derde hond betaal je namelijk vaak een stuk meer dan voor een eerste hond, soms zelfs wel het dubbele. Dit noem je ook wel een progressief tarief. Doe je bewust of onbewust geen aangifte van het feit dat je een hond hebt? Dan kan je een naheffing verwachten wanneer de gemeente er achter komt dat je een hond hebt. Sommige gemeentes laten namelijk regelmatig controleurs langs de deuren gaan. De boete bedraagt gemiddeld zo’n 100 euro.

Hondenbelasting: waar gaat het geld naartoe?

Over het algemeen gaat het bedrag dat jij als hondeneigenaar betaalt aan hondenbelasting naar voorzieningen voor je hond. Zo worden van het geld uitlaatplaatsen en -veldjes aangelegd, worden er speciale afvalbakken voor hondenpoep geplaatst en speciale dispenser met poepzakjes. Ook de controleurs worden hiervan betaald. Toch zijn gemeentes niet verplicht om de betaalde hondenbelasting uit te geven aan voorzieningen voor honden. Het is ook toegestaan om dit geld uit te geven aan andere doeleinden. Dit zorgt onder veel hondeneigenaren voor ophef en is ook één van de redenen dat sommige gemeentes de hondenbelasting hebben afgeschaft.

Wanneer betaal je geen hondenbelasting?

In sommige gevallen ontspring je de dans en hoef je geen hondenbelasting te betalen. Een voorbeeld hiervan is wanneer je een nest met jonge pups (jonger dan twee maanden) hebt die al te koop staan. Fijn, want anders lopen de kosten flink op. Ook hondenasiels en hondenpensions hoeven geen hondenbelasting te betalen. Wanneer een hond een onmisbare hulp is, hoeft je ook geen hondenbelasting te betalen. Hulphonden en blindengeleidehonden zijn dus belastingvrij.