Voordelig bellen op vakantie: 5 zomertips

Bespaartips
telefoon
lotte, blog, blogger
door Lotte Hamer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
251 keer bekeken

Het is weer zomer: tijd om op vakantie te gaan. Vertrek jij dit jaar naar het buitenland? Lees onderstaande tips en ontdek hoe jij voordelig kunt bellen, sms’en en internetten op jouw vakantieadres.


1. Check de tarieven

In het buitenland werken veel telefoonaanbieders met ‘zones’. Elke zone heeft een eigen tarief. Ook kunnen de zones per provider verschillen. Landen als Roemenië en Bulgarije worden door de ene provider gerekend tot een buurland, terwijl het bij de andere aanbieder een verwegbestemming is, met bijbehorend tarief.

Check ook of je moet betalen voor het afluisteren van je voicemail. Binnen Nederland is dit vaak gratis, maar in het buitenland gelden soms andere regels.

Wordt je telefoon automatisch geblokkeerd bij het overschrijden van je beltegoed? Of ontvang je een berichtje als je bijna over je bundel heengaat? Het kan zijn dat dit in het buitenland minder goed werkt. Check regelmatig hoeveel bundel je nog hebt. Zo voorkom je dat er straks bij thuiskomst een gepeperde rekening op de deurmat ligt.

Internetten? Via wifi is het voordeligst

2. Bellen in het buitenland? Gebruik wifi!

Bel je vanuit het buitenland? Dan krijg je te maken met roaming: internationale providers sluiten onderling contracten af voor het doorsturen van gesprekken. Is het netwerk van je Nederlandse provider niet beschikbaar? Dan schakel je automatisch over naar een buitenlandse. De provider in het buitenland rekent altijd een hoog tarief omdat jij bij hen geen abonnement hebt.

De tarieven bínnen de EU worden jaarlijks stapsgewijs verlaagd. Toch betaal je nog altijd 19 cent per minuut (excl. btw) als je vanuit de EU belt. Buiten de EU is dit nog hoger. Hoewel sms’en ook duurder is in het buitenland, is het goedkoper dan bellen. Houd wel in de gaten hoeveel je sms’t.

Het voordeligst is om gebruik te maken van wifi, want internetten via je abonnement is erg duur. Ga alleen online via (gratis) wifi. Tegenwoordig beschikt bijna elk café of restaurant wel over wifi. Op jiwire.com kun je eventueel opzoeken waar het dichtstbijzijnde wifi-punt zit. Zo kun je familie en vrienden bellen via Skype of bel je gratis via voipbuster.com. En gebruik zoveel mogelijk Whatsapp in plaats van sms.

3. Laat je bellen

Spreek voor je vertrekt af dat iemand jou opbelt, in plaats van andersom. De kosten vallen dan iets lager uit dan wanneer je zelf iemand opbelt vanuit het buitenland. Je betaalt namelijk alleen de kosten vanaf de Nederlandse grens. De persoon die jou belt betaalt alleen de kosten binnen Nederland en krijgt dus ook geen hoge rekening.

4. Overweeg een extra sim only

Als je jouw bundellimiet overschrijdt betaal je ineens veel meer voor bellen, sms’en of internetten. Soms kan het dan voordeliger zijn om een tweede sim only-abonnement af te sluiten. Sommige providers bieden sim only-abonnementen aan die maandelijks opzegbaar zijn. Na je vakantie kun je het dus direct weer opzeggen.

Bij aanbieder Ben betaal je bijvoorbeeld 8 cent per minuut of sms als je een bundel kiest van 50 min/sms. Je betaalt dan voor één maand 4,06 euro. Ga je over de bundel van je hoofdabonnement heen? Dan kunnen de kosten oplopen tot wel 30 cent per minuut. Verwacht je dus veel te bellen? Wellicht is dit dan voordeliger.

Eén kanttekening: je sim only simkaart moet geaccepteerd worden door je telefoon, want veel telefoons hebben een simlock. Kijk dus wel even van welk netwerk de sim only-aanbieder gebruik maakt. Zo kun je een abonnement bij Simyo alleen gebruiken als je telefoon toegang heeft tot het KPN-netwerk (zoals Hi en Telfort).

5. Laat je dure smartphone thuis

Niet alleen bellen, sms’en en internetten kan leiden tot hoge kosten op vakantie. Wat dacht je van diefstal, zoekraken of (water)schade? Dat is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten tijdens je vakantie.

De beste tip? Laat je smartphone thuis en neem een eenvoudige, goedkope telefoon mee waar je de belangrijke telefoonnummers inzet. Eenvoudige modellen vind je al voor een paar tientjes te koop in de winkel. Of gebruik een oude telefoon die je zelf nog hebt liggen.