Voordelig autorijden: 5 tips

Besparen op autokosten
auto
door Michel Groenveld
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2027 keer bekeken

Je auto is misschien wel één van de grootste geldslurpers. Doe je voordeel met de volgende vijf bespaartips.


1. Controleer regelmatig de bandenspanning

Te zachte banden zorgen voor een hoger brandstofverbruik. Ook slijten de banden sneller. Controleer dus regelmatig of de banden nog hard (genoeg) zijn. Hoe doe je dat? In veel nieuwere auto’s zit al een systeem waarmee je de bandenspanning kunt checken. Je wordt via een lampje gewaarschuwd als de band leegloopt.

Heeft je auto niet zo’n systeem? Dan kun je het ook zelf controleren, bijvoorbeeld bij een tankstation of koop zelf een bandenspanningsmeter. Je vindt de juiste bandenspanning van jouw auto in het instructieboekje van de auto, op de tankdop of een sticker aan de binnenkant van de deur. Blijkt de spanning te laag? Bij de meeste tankstations kun je de banden direct oppompen.

Meer gewicht = meer brandstofverbruik

2. Houd de kattenbak zo leeg mogelijk

Hoe meer je auto weegt, hoe meer brandstof je verbruikt. Grofweg betekent 10% meer wagengewicht zo’n 6% meer brandstofverbruik. Blijf dus niet doorrijden met al te veel bagage in je auto, zoals boodschappen, vakantiebagage of andere onnodige spullen.

3. Let op de luchtweerstand

Hoeveel brandstof je verbruikt is ook afhankelijk van de luchtweerstand, oftewel de stroomlijning van je auto. De luchtweerstand verschilt per auto en neemt toe als je harder gaat rijden. Als je 30% harder rijdt neemt het brandstofverbruik met 70% toe.  Als je veel op de snelweg rijdt ben je voordeliger uit met een grotere auto met een strakke stroomlijn dan een kleinere auto met een slechte stroomlijn.

Je doet er dus goed aan niet te hard te rijden. Daarnaast kun je de stroomlijn ook zelf een handje helpen. Haal bijvoorbeeld de fietsen of dakkoffer na de vakantie direct van het dak af. Je dakkoffer van de auto halen scheelt je zo’n 3% aan brandstofverbruik. Houd ook de ramen zoveel mogelijk dicht. Open ramen zorgen voor slechtere stroomlijning.

Als de airco aanstaat verbruik je meer brandstof

4. Zet de airco een keertje uit

Sommige auto’s beschikken over airco die automatisch aangaat. Let hier eens op. Het is lang niet altijd nodig en vaak volstaat het om de ramen even open te zetten. Als de airco aanstaat neemt het brandstofverbruik met zo’n 3% tot 10% toe.

Je kunt de airco ook al een paar minuten voor het einde van de rit uitzetten. De auto blijft dan nog lang genoeg koel.

Bedenk dat een airco al gauw 40 kilo weegt. Dat gewicht sleep je continu mee, de auto is zwaarder waardoor je meer brandstof verbruikt (zie tip 2).

5. Laat de auto goed onderhouden

Onderhoudsbeurten en reparaties uitstellen om nog even geld uit te sparen? Niet doen! Juist door uitstellen kan het zijn dat je straks juist méér moet betalen. Slecht werkende onderdelen aan de auto kunnen daarnaast ook het brandstofverbruik doen toenemen. Denk aan een verstopte airco of kapotte bougies.

Bronnen: Nibud: de beste bespaartips, anwb.nl