Voordat je wegrijdt: zomertips voor je autovakantie

Vakantiecheck
autovakantie
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
680 keer bekeken

Rijd je dit jaar met de auto naar je vakantiebestemming? Dan zijn er een aantal punten waar jij in het bijzonder op kunt letten. Auto-expert Örjan Frikkee van Profile Tyrecenter Frikkee geeft tips om goed voorbereid op vakantie te gaan.


1. Bespaar brandstof: check de bandenspanning

Op de heenweg stil komen staan tussen Milaan en Bologna… dat wil natuurlijk niemand. Toch krijgen veel vakantiegangers jaarlijks te maken met een lekke band. Check daarom voordat je vertrekt of de bandenspanning in orde is.

Bij een juiste bandenspanning gaan je banden namelijk veel langer mee. Bovendien bespaar je tot wel 7% brandstof. In veel nieuwe auto’s zit standaard een systeem dat de bandenspanning automatisch controleert. Je wordt dan via een lampje  gewaarschuwd als de band te zacht is. Als jouw auto niet zo’n systeem heeft, kun je bij bijna elk tankstation terecht om zelf de bandenspanning te checken.

2. Neem zo weinig mogelijk mee de weg op

Een zwaardere auto betekent een hoger brandstofverbruik. Probeer daarom je auto niet veel te vol te laden. Volgens de ANWB betekent 10% meer gewicht in de auto 6% meer brandstofverbruik. Daarnaast kan een overladen auto leiden tot lekke banden.

3. Controleer het oliepeil

Het is schadelijk voor je motor om met te weinig olie te rijden. Zeker als het om een lange vakantiereis gaat. Check of er nog voldoende motorolie aanwezig is en vul zo nodig bij of laat dit door de garage doen. Zo voorkom je een rekening tot in de duizenden euro’s voor een nieuwe motor.

4. Zorg voor voldoende koelvloeistof

Tijdens de zomer kan de temperatuur buiten behoorlijk oplopen. Tegelijk rijd je in het buitenland al snel over bergen en heuvels. Dan ligt oververhitting van de motor op de loer. Zorg voordat je vertrekt voor voldoende (en kwalitatieve) koelvloeistof.

5. Doe een vakantiecheck bij de garage

Veel garages bieden een speciale vakantiecheck aan. Voor twee tientjes wordt je auto dan gecontroleerd op de belangrijkste punten om goed voorbereid op vakantie te gaan. Zo vullen we bij Profile Tyrecenter Frikkee bijvoorbeeld de koelvloeistof bij als dat nodig is. Ook controleren we de staat van alle essentiële onderdelen, waaronder de remmen, uitlaat, accu en lampen.

6. Voorkom boetes: denk aan verplichte items

Wat moet je verplicht meenemen in de auto? In het buitenland gelden soms andere regels dan in Nederland. Heb je bepaalde items niet in de auto? Dan kan dat een boete opleveren. Zo is in Griekenland, Turkije en Polen een brandblusser verplicht. In Kroatië moet je altijd reservelampen bij je hebben. Ga je naar Frankrijk? Zorg dan dat je minstens één ongebruikte alcoholtester in de kattenbak hebt liggen. Overigens krijg je (nog) geen bekeuring als je geen test bij je hebt.

Je kunt o.a. op de website van de ANWB checken welke items in jouw vakantieland verplicht zijn om mee te nemen.

7. Overweeg bijzondere vignetten

In sommige landen is een vignet verplicht, zoals in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. De prijzen verschillen. Zo betaal je voor een Zwitsers vignet 35 euro (één jaar geldig). In Oostenrijk betaal je voor een eenjarig vignet 85,65 euro.

In Frankrijk kun je naast een standaard vignet ook kiezen voor de speciale ‘tolbadge’ of ‘liber-t tolbadge’. Daarmee kun je elektronisch je tol betalen. Het voordeel is dat je niet lang hoeft te wachten bij de tolwegen, want met de badge maak je gebruik van de aparte rijstroken bij de tolwegen. Ook hoef je niet direct te betalen, je ontvangt achteraf pas de totale rekening. Doordat je snel kunt doorrijden bespaart dit veel tijd.

Deze speciale badge kost zo’n 11 euro (bij de ANWB). Daarnaast betaal je bij de ANWB 1,60 euro abonnementskosten, je betaalt alleen voor de maanden dat je de badge gebruikt.