Verzekeringen: welke heb je nodig, welke niet?

Huishouden
verzekering
door Madelief Pormes
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1234 keer bekeken

Nederland is hét land van de verzekeringen. We leggen gemiddeld zo’n 800 euro per jaar voor verzekeringen neer. Welke verzekeringen moet je absoluut hebben? En op welke verzekeringen kun je besparen?


Er zijn 3 verplichte verzekeringen: de basiszorgverzekering, de WA-verzekering en als je een huis hebt waarop een hypotheek rust, een opstalverzekering. Met het afsluiten van de hypotheek wordt bijna altijd tegelijk een overlijdensrisicoverzekering afgesloten.

Aanraders

Naast de drie verplichte verzekeringen zijn er nog een aantal aanraders:

 • Autoverzekering
  Als je niet veel spaargeld hebt, is het verstandig om een nieuwe auto allrisk te verzekeren. Na een aantal jaar is deze verzekering niet meer zo noodzakelijk en nog later kun je hem gerust opzeggen.

 • Reisverzekeringen
  Ga je op reis buiten Nederland? Dan is de dekking voor buitengewone en onvoorziene kosten onmisbaar. Hetzelfde geldt voor de wintersportdekking als je gaat skiën en een dekking voor geneeskundige kosten, als je op reis gaat naar een land waar de zorgkosten veel hoger liggen dan in Nederland (bijvoorbeeld de VS).

 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kun je in feite niet zonder een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Vuistregel

Welke verzekeringen je voor de rest wel of niet nodig hebt, hangt af van jouw financiële situatie. Hou daarom als vuistregel aan: verzeker alleen de dingen waarvan je de schade zelf niet kunt betalen.

Besparen

Er bestaan ook verzekeringen die je wellicht kan missen. Voor zulke verzekeringen ben je vaak meer premie kwijt dan wanneer je een nieuwe aankoop doet. Of de dekking valt al binnen een verplichte verzekering. Een aantal voorbeelden:

 • Zinloosgeweldverzekering
  Deze verzekering is overbodig, want je bent hier al voor gedekt met de basisverzekeringen en de verzekeringen die hierboven worden aangeraden.
 • Garantieverzekeringen
  Hiermee verzeker je een aankoop, bijvoorbeeld een nieuwe laptop. Echter is de verkoper al wettelijk verplicht om garantie te geven voor een bepaalde tijd. Check dus eerst de meerwaarde voordat je hem afsluit.
 • Scholierenongevallenverzekering
  Wil je je kind verzekeren tegen ongevallen? Dan is het vaak logischer om een normale ongevallenverzekering af te sluiten. Die dekt voor veel meer locaties, situaties en omstandigheden.
 • Ongevallen- of schadeverzekering inzittenden
  Dit zijn uitbreidingen op je WA- of allriskverzekering. Maar in veruit de meeste gevallen kun je de schade al via deze verplichte verzekering. En lichamelijk letsel dekt je zorgverzekering. Het kan wel handig zijn als je óók gedekt wilt zijn als jij het ongeluk hebt veroorzaakt. De WA-verzekering dekt namelijk alleen schade als jijzelf het ongeluk niet hebt veroorzaakt.
 • Catastrofeverzekering
  Een catastrofe - zoals een tornado of heftige overstroming - zal waarschijnlijk niet snel voorkomen in Nederland. Daarnaast bestaat er al de ‘Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen.’ En woon je in een risicogebied? Dan betaal je een torenhoge premie.
 • Pechhulp thuisverzekering
  Hiermee ben je verzekerd voor technische mankementen in huis, denk aan een kapotte wasmachine of verstopte wc. De verzekeraar betaalt vaak zaken zoals het arbeidsloon, reparatiekosten en voorrijkosten. Maar daar zit vaak een maximum aan tot zo’n 100 euro. Kortom: is er écht iets goed loos? Dan moet je alsnog zelf de portemonnee trekken. Bóvenop je premie.
 • Fietsverzekering
  Fietsverzekeringen zijn vrij duur en zijn daarom alleen bij dure, nieuwe rijwielen aan te raden. Met andere woorden: je fiets voor een paar jaar verzekeren kost gemiddeld meer geld dan een nieuwe fiets kopen.
 • Smartphoneverzekering
  Weet jij van jezelf dat je niet heel zuinig bent op je smartphone? Dan kan een smartphoneverzekering wellicht van pas komen. Maar let op. Je betaalt al snel een tientje per maand en de voorwaarden laten vaak ruimte voor discussie. Meestal geldt er ook een eigen risico. Wist je trouwens dat er ook heel wat onder de wettelijke garantie of je inboedelverzekering valt? Check dit eens.

Verzekerd van je keus

Het lijstje met de genoemde verzekeringen hierboven zijn voor veel mensen misschien onnodig. Maar misschien komen ze voor jou juist wel van pas. Soms betaal je veel voor een verzekering, maar het brengt ook rust. Maak voor jezelf de afweging wat jij prettiger vindt. Blijf wel altijd eerst naar je financiële en persoonlijke situatie kijken, en maak dan een keuze.