Verstandig lenen doe je zo

Geld lenen
geld
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
673 keer bekeken

Wil je een lening afsluiten? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Weet wat een lening inhoudt, hoeveel je kunt lenen en wat de voorwaarden zijn. Maar vraag je ook af: wat kost geld lenen mij en wat zijn de risico’s? In dit artikel lees je alles over verantwoord lenen.


Als je een lening gaat afsluiten, moet je weten wat deze inhoudt. Zorg dat je in ieder geval antwoord hebt op de volgende vragen:

  • Wat kost lenen mij?
  • Hoeveel kan ik lenen?
  • Welke leenvorm past het beste bij mij?
  • Wat zijn de risico’s?
  • Wat zijn de voorwaarden?
  • Waar ga ik geld lenen?

Wat kost lenen mij?

Let op! Geld lenen kost geld. Het is niet voor niets dat je deze slogan vaak ziet staan bij reclames van kredietverstrekkers. Het geld dat je hebt geleend, betaal je logischerwijs terug. Maar over dit bedrag betaal je rente. Deze rente is dus het bedrag dat je extra over het geleende bedrag betaalt.

Voorbeeld : je leent 15.000 euro en betaalt 4,7% rente. In ruim 4,5 jaar betaal je 16.685 euro terug. In dit geval kost deze lening jou 1.685 euro.

Hoeveel kan ik lenen?

Als je gaat lenen, bedenk dan welk bedrag je echt nodig hebt. De meeste hypotheekverstrekkers berekenen aan de hand van jouw inkomsten hoeveel je maximaal verantwoord kan lenen, zodat de lening bij je persoonlijke situatie past.

Welke leenvorm past het beste bij mij?

Ga na wat je wensen en eisen zijn. Wil je eenmalig een bedrag lenen met een vaste looptijd en rente? Mogelijk is een persoonlijke lening iets voor jou. Wil je doorlopend geld op kunnen nemen en aflossen? Kijk dan eens naar een doorlopend krediet. Koop je een huis? Dan kies je voor een hypotheek. Heb je een ander bestedingsdoel? Zoek goed uit, welke lening hier dan het beste op aansluit.

Wat zijn de risico’s?

Voor een lening sluit je een contract af, je moet je dus aan de (betalings)afspraken houden. Ook als terugbetalen problemen oplevert door onvoorziene omstandigheden zoals ziekte of ontslag. Juist bij langlopende leningen kan dit voor problemen zorgen, omdat je situatie ineens heel anders kan zijn dan toen je de lening afsloot. In een paar jaar tijd kan er natuurlijk veel veranderen. Wees je hiervan bewust.

Wat zijn de voorwaarden?

Bij een lening geldt altijd een aantal voorwaarden. Let met name op boeteclausules, kwijtscheldingen, het eventueel wijzigen van het rentebedrag en het opzeggen van de overeenkomst. Lees vóór het ondertekenen van de leenovereenkomst altijd goed de algemene voorwaarden door. De kredietverstrekker is verplicht deze aan jou te overhandigen.

Waar ga ik geld lenen?

Er zijn verschillende vergelijkingssites waarop je in één oogopslag kunt zien welke aanbieder het voordeligst is. Klik hier voor een voorbeeld. Goed vergelijken kan je een hoop opleveren!