Verlaag je gewicht voor minder geld Vijf voordelige sporttips

sporten
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
671 keer bekeken

Volgens het Nibud kost sporten gemiddeld € 22,90 per maand. Bewegen is leuk en kan ook met een kleine portemonnee. Hoe? Gewoonovergeld.nl zet een aantal voordelige sportieve activiteiten op een rijtje.


1: Rennen met Evy

Goedkoop sporten? Nu denk je vast aan hardlopen. Het enige dat je nodig hebt zijn een paar goede renschoenen. Wist je dat er speciale mp3’s zijn om je trainingssessie nog leuker te maken? Bijvoorbeeld die van de Vlaamse sportcoach Evy Gruyaert? Haar Start-to-run podcasts zijn al jaren een grote hit. Het gratis trainingsprogramma werkt heel simpel: je zet een aantal podcasts op je mp3-speler en Evy begeleidt je tijdens het rennen met uptempo muziek en aanmoedigende woorden. Zo breng je gemakkelijk binnen enkele weken je conditie weer op peil.

2: Woonkamer work-outs

Op internet zijn veel sporten te vinden die je gewoon in je woonkamer kunt doen. Touwtjespringen bijvoorbeeld, of een work-outfilmpje bekijken en meetrainen. Vaak zijn deze sportactiviteiten gratis. Bij websites van sportgoeroes zoals Jillian Michaels wordt ook een trainingsschema aangeboden. Zo weet je precies welke oefeningen je moet doen om fit te blijven.

3: Rossen door de bossen

Op zoek naar een super actieve sport? Dan heb je vast nog niet gedacht aan bootcamp. Bootcamp is een pittige militaire trainingstechniek waarbij je je hele lichaam gebruikt. Je wordt supersnel fit doordat basisoefeningen zoals push ups in hoog tempo worden afgewisseld met spring- en hurkoefeningen. Je traint meestal in de bossen met een paar andere mensen. De trainlocaties bij jou in de buurt kun je eenvoudig via internet opzoeken. Bootcamp is goedkoper dan een sportabonnement. De meeste organisaties werken namelijk met een strippenkaart. Je bepaalt dus zelf wanneer je sport en je zit niet vast aan een vast bedrag per maand. Per bootcamp-les betaal je gemiddeld € 8.

4: Neem een proefles

Wist je dat je aan het begin van elk sportseizoen erg voordelig kunt sporten? Dus was je van plan om een abonnement te nemen? Of wil je starten met bijvoorbeeld salsadansen? Wacht dan even tot het nieuwe seizoen begint. Neem een paar proeflessen bij verschillende sporten. Zo weet je aan het einde van alle lessen wat je leuk vindt, welke sportlocatie je het fijnst vindt én heb je een paar keer gratis gesport.

5: Dobberuurtje

Vaak denken we bij sporten aan fitness of een balsport. Heb je ook al eens aan zwemmen gedacht? In een aantal gemeentes wordt sporten in het zwembad gesubsidieerd voor bepaalde doelgroepen zoals ouderen. Dat betekent dat je minder geld betaalt om te kunnen zwemmen. Het kan voordeel opleveren.

Wat kost sporten gemiddeld?

  • Per huishouden geven we gemiddeld 1.000 euro per jaar uit aan sport. Een derde van dat bedrag gaat naar contributiegeld, lesgeven en entreebewijzen voor sportclubs. De rest gaat op aan sportkleding en toegangskaartjes voor wedstrijden.
  • De populairste en tevens duurste sport is fitness. Je betaalt gemiddeld € 33 per maand.
  • De goedkoopste teamsport is voetbal. Je betaalt gemiddeld € 12 per maand aan contributie.
  • Ongeveer 50% van alle Nederlanders doet aan sport. In Noord-Holland, Utrecht en het oostelijk deel van Noord-Brabant wordt het meest gesport. In West-Drenthe, Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg wordt het minst gesport.
  • De populairste sport onder jongeren van 6 tot 17 jaar is zwemmen. Zwemles kost gemiddeld € 12,50 per keer. Als er een of meerdere zwemdiploma’s zijn gehaald, kiezen kinderen vaak voor een andere sport. Voetbal staat op nummer 2 en turnen op nummer 3.

bron: Nibud , Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu , NOC* NSF, CBS.


Sporten kost gemiddeld € 22,90 per maand. Dat kan goedkoper met deze voordelige sporttips. Heb jij nog meer slimme sporttips? Deel je ervaringen onder dit artikel.