Straks wil ik eerder stoppen met werken Aan de slag met een financieel plan!

Financieel plan
financieel plan
door Peter Rademaker
1477 keer bekeken

Een financieel plan vormt de basis van je financiële huishouden. Het geeft inzicht en overzicht in alle aspecten van je financiële situatie. Voor nu én in de toekomst. Maar hoe stel je zo’n plan op en waar moet je op letten?


Een goed financieel plan geeft jou de handvaten van wat jij kunt bereiken door geld te besparen. Een basis financieel plan bestaat uit grofweg vier fases:

  1. Inventarisatie
  2. Risico analyse
  3. Wensen voor de toekomst
  4. Verwerking in een financieel plan.

Iedere fase geeft inzicht hoe jij als persoon je eigen financiële situatie ziet en wat er daadwerkelijk is geregeld. Soms komt het overeen, maar je zal ook merken dat je eigen inzicht soms niet aansluit op wat je daadwerkelijk hebt geregeld. Door een financieel plan op te stellen, krijg je meer overzicht in je financiële huishouden.

Fase 1: Inventarisatie

Wat komt er binnen en wat geef je uit?

Als je een plan gaat opstellen, moet je eerst weten wat je inkomsten en uitgaven zijn. Wat komt er precies binnen en wat geef je uit? Zet deze kosten in een schema, zowel per maand en per jaar. Zo krijg je zicht op je financiën én zie je wellicht mogelijkheid in welke maanden je kunt sparen. De ene maand is immers duurder dan de andere maand.

Wat heb je verzekerd?

Als je weet hoeveel je maandelijks overhoudt, is het slim om te inventariseren wat jij hebt geregeld aan verzekeringen. Zijn alle (onverwachte) kosten gedekt? Stel dat je morgen arbeidsongeschikt raakt, wat krijg je dan aan inkomen? En als je plots overlijdt, kan je partner dan in jullie woning blijven wonen of moet er naar een andere oplossing worden gezocht? Kortom: ga aan de slag met je verzekeringspapieren.

Wat zijn je wensen voor de toekomst?

Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten wat jouw toekomstplannen zijn. De meeste mensen vinden het fijn om een concreet doel voor ogen te hebben. Wil je bijvoorbeeld sparen voor een vakantie, een tweede woning, de studie van je kind, een grotere auto of wil je eerder stoppen met werk? Zet jouw spaardoelen in je financieel plan. Dat maakt het op termijn makkelijker om sparen vol te houden.

Fase 2: Risico Analyse

Na fase 1 ga je dieper in op de verzekeringen die je hebt afgesloten. Wat heb je nu precies geregeld? Welke risico’s heb je en welke risico’s zijn afgedekt? Breng daar systematisch een overzicht in aan. Dit geeft je een goed beeld of je nog risico’s moet gaan afdekken of welke risico’s dubbel zijn afgedekt. Zo kun je op termijn veel geld besparen.

Fase 3: Wensen voor de toekomst

In de inventarisatiefase heb je een aantal persoonlijke wensen op papier gezet. Het is belangrijk om deze wensen verder te onderzoeken. Wat gaan deze wensen kosten op de korte termijn? Of kun je ze beter schuiven naar de lange termijn? Deze fase geeft een punt van overweging om jezelf te dwingen zakelijk te blijven kijken naar je financiële plan. Is het nog reëel of moet je doelen gaan bijstellen of desnoods aanpassen?

Fase 4: Het plan maken

Tot slot moet je natuurlijk alle bovenstaande informatie gaan verwerken in een financieel plan. Dit kun je zelf doen of laten doen door een professional. De keuze is aan jou. Wees ervan bewust dat een professional altijd anders tegen dezelfde feiten aankijkt en je daardoor misschien verder kan helpen dan als je zelf aan de slag gaat.

Wil je hulp met het maken van het plan, benader dan een onafhankelijke belastingadviseur of financieel planner. Bij het zoeken naar passende financiële regelingen vragen ze offertes op bij meerdere aanbieders. Dat is fijn, want zo kun je altijd kiezen voor de voordeligste en beste service.

Tip: Goede financiële producten staan niet los van elkaar, maar hangen met elkaar samen. Daar houd een goede financieel adviseur rekening mee. Hij of zij stemt alle regelingen zorgvuldig met elkaar af op jouw eigen persoonlijk financieel plan.

Voor de diensten van een financieel adviseur moet je natuurlijk betalen. De kosten lopen erg uiteen. De meeste aanbieders vragen geld voor het plan en daarnaast kun je een serviceabonnement afsluiten. Dit abonnement is bedoeld om je plan te onderhouden. Het serviceabonnement bestaat uit een aantal vaste diensten waarmee de adviseur een specifiek onderdeel van jouw financiën onderhoud. Voor deze diensten wordt vooraf een vaste vergoeding afgesproken.

Het plan onderhouden

Je levensomstandigheden, inkomsten en wensen zullen natuurlijk in de loop van je leven veranderen. Je krijgt kinderen, wisselt van baan of gaat misschien scheiden. Om financieel gezond te blijven, moet je je plan regelmatig herzien. Een financieel expert kan je daarbij helpen. Hij of zij schakelt hulp op maat in, of het nu om een notaris gaat of afspraken maakt met de bank.


Een financieel plan vormt de basis van je financiële huishouden. Het geeft inzicht en overzicht in alle aspecten van je financiële situatie.