Spaar in het nieuwe jaar Sneller sparen met een spaarplan

Spaarplan
sparen
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
849 keer bekeken

Heb jij meer geld sparen als goed voornemen voor komend jaar? Maak een spaarplan! Je weet dan direct hoeveel en hoelang je geld opzij moet leggen om jouw doel te bereiken. Lees de 3 snelle stappen voor een goedgevulde spaarpot.


Waar je ook voor spaart, met een spaarplan ben je sneller bij je uiteindelijke spaardoel. Het plan bestaat uit 3 eenvoudige stappen:

  • stap 1: breng je inkomsten en uitgaven in kaart
  • stap 2: bepaal je spaardoel
  • stap 3: bereken hoeveel je maandelijks moet sparen

Doel bereikt: je beloning is daar!

Stap 1: breng inkomsten en uitgaven in kaart

Wat zijn jouw inkomsten per maand? Zet hier tegenover wat je uitgaven zijn. Het bedrag dat je overhoudt, kun je onder andere besteden aan je spaarplan. Houd je niets over of geef je meer uit dan wat er binnenkomt? Bekijk dan eens goed waar dit aan ligt. Bepaal waar je eventueel op zou kunnen besparen om ervoor te zorgen dat er toch een bedrag overblijft om te sparen.

Stap 2: bepaal je spaardoel

Ben je toe aan een andere auto? Droom je van een vakantie met het hele gezin? Wat je wens ook is, met een spaarplan bereik je sneller je doel. Wat is voor jou echt belangrijk? Een spaardoel motiveert je om je aan het spaarplan te houden.

Tip

Zet niet al je spaargeld in voor je doel. Zorg dat je wat geld achter de hand hebt, voor als er onverwachte uitgaven zijn.

Stap 3: bereken hoeveel je maandelijks moet sparen

Je weet nu wat jij wilt. De volgende stap is om te bepalen wat het kost. Als je 250 euro nodig hebt voor een nieuwe telefoon, deel dit bedrag dan door het bedrag dat je bij stap 1 hebt berekend. Als je bijvoorbeeld 50 euro per maand overhoudt, dan kun je na 5 maanden al een nieuwe telefoon kopen.

Doel bereikt!

Je hebt je gehouden aan je spaarplan. Gefeliciteerd, je hebt je doel bereikt. Eindelijk word je beloond voor je discipline.

Aanvullende tips

  • Spaar automatisch. Voer een opdracht in bij je bank, waarbij er automatisch een bepaald bedrag per maand wordt overgemaakt naar je spaarrekening.
  • Meevallertje? Zoals kinderbijslag, je vakantiegeld of belastingteruggave? Maak een extra bedrag over naar je spaarrekening. Zo kom je sneller bij je einddoel.
  • Betaal je vaak cash? Probeer het wisselgeld in een spaarpot te stoppen. Na een paar maanden open je de spaarpot en stort je het bedrag op je spaarrekening.