Slimme bankpas alleen in folie veilig: waar of niet waar? Contactloos betalen: criminelen moeten flink hun best doen

Contactloos betalen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
956 keer bekeken

Bankpassen waarmee je contactloos kunt betalen zijn eenvoudig te kraken en alleen in folie veilig. Dat meldt het AD. Criminelen zouden met het juiste uitleesapparaat geld kunnen overhevelen door simpelweg naast iemand te gaan staan. Wordt het kwaadwillenden echt zo makkelijk gemaakt of moeten ze flink hun best doen?


In theorie is het mogelijk om via een uitleesapparaat geld over te hevelen, laat Betaalvereniging Nederland weten. Maar de organisatie vertelt er ook bij dat nog niemand zich hieraan heeft gewaagd in Nederland. En dat terwijl de slimme passen al zo’n 2 jaar in omloop zijn.

Anderen geld afhandig maken is nog niet zo eenvoudig

Misbruik eenvoudig opsporen

Om daadwerkelijk geld over te kunnen maken moeten criminelen namelijk behoorlijk wat moeite doen. Een uitleesapparaat alleen is niet voldoende om anderen geld afhandig te maken. Er is ook contact met een transactieverwerker nodig. Daarnaast hebben de criminelen zelf ook een bankrekening nodig om het geld op te zetten. Daardoor is het misbruik eenvoudig op te sporen en aan te tonen: onaantrekkelijk voor criminelen dus.

Contactloos betalen: 25 euro per keer

Bij contactloos betalen kun je per keer ‘slechts’ 25 euro overmaken. Dit is vanzelfsprekend erg vervelend, maar in veel gevallen gelukkig nog wel te overzien. Het is dus niet zo dat criminelen in één keer honderden of duizenden euro’s kunnen oversluizen, áls ze dat al doen.

Tip: folie of metalen hoesje

Heb je een pas die contactloos betalen mogelijk maakt en maak je je toch zorgen? Wikkel je pas in aluminiumfolie of stop ‘m in een metalen hoesje. Zo kan de pas niet door scanners worden herkend.