Rentevergelijk leningen Geld lenen kost geld, maar hoeveel?

Geld lenen
cash
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
345 keer bekeken

We weten het allemaal, want veel kredietverstrekkers waarschuwen: Let op! Geld lenen kost geld. Maar weten we ook hoeveel het kost om geld te lenen? Veel mensen zullen het antwoord op deze vraag schuldig blijven. Tijd voor opheldering.


Geld lenen kan op meerdere manieren. Een lening kan verschillende vormen hebben. Denk hierbij aan een persoonlijke lening, doorlopend krediet, achtergestelde lening, overbruggingskrediet, hypotheek of studiefinanciering. Voor bepaalde situaties bestaan specifieke leenvormen.

Leenvormen

Om het overzicht te bewaren, houden we twee verschillende leenvormen onder de loep. We bekijken het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Deze varianten worden vaak gekozen, omdat hiervoor geen specifiek bestedingsdoel nodig is. Je kunt dit geld dus gebruiken voor van alles.

Doorlopend krediet

Dit is een kredietvorm met een grote flexibiliteit. Je hebt een bepaald krediet tot je beschikking. Je leent niet een vast bedrag. Eventueel afgeloste bedragen kun je opnieuw opnemen tot het maximale kredietlimiet. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. De rente die je betaalt is variabel, dat betekent dat de rente tussentijds kan stijgen of dalen.

Persoonlijke lening

Je leent een bepaald bedrag dat op je rekening wordt gestort. Iedere maand betaal je een vast bedrag voor rente en aflossing. Afgeloste bedragen kun je niet meer opnemen. Je weet dus van te voren hoe lang de looptijd is van een persoonlijke lening.

Overzicht rentestanden

Een overzicht van verschillende kredietverstrekkers met hun rentepercentages. Volgens de website www.actuelerentestanden.nl zijn dit de voordeligste.

Doorlopend krediet

Minimale rente Maximale rente Gemiddeld
Freo 4,7 % 4,7 % 4,7 %
DEFAM 4,7 % 7,1 % 5,9 %
Nationale Nederlanden 4,7 % 8,3 % 6,5 %
ING Bank 6,5 % 6,5 % 6,5 %
Interbank 4,9 % 10,4 % 7,65 %

Persoonlijke lening

Minimale rente Maximale rente Gemiddeld
Freo 5,3 % 5,3 % 5,3 %
DEFAM 5 % 7,1 % 6,05 %
Directa 6,9 % 6,9% 6,9 %
Interbank 4,9 % 9 % 6,95 %
De Nederlandse Voorschotbank 6,6 % 8,6% 7,6 %

Bron: www. actuelerentestanden.nl - d.d. 13-07-2015 (initiatief van HomeFinance Advies B.V.)

Rekenvoorbeeld

Stel: je wil 15.000 euro lenen. Wat kost je dit dan aan rente? Ook voor dit voorbeeld gaan we uit van een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Omdat volgens de website www.actuelerentestanden.nl , Freo de voordeligste kredietaanbieder is, gaan we uit van hun rentepercentages.

Doorlopend krediet

Krediet-
­bedrag

Maand-
­termijn

Variabele
debetrente

Jaarlijks
Kosten­ percentage

Theore­tische
looptijd

Totale prijs van
het krediet

15.000

300

4,7%

4,7%

56

16.682,62


Persoonlijke lening

Krediet-
bedrag

Maand-
termijn

Variabele
debetrente

Jaarlijks
Kosten­ percentage

Theore­tische
looptijd

Totale prijs van
het krediet

15.000

160,39

5,3%

5,3%

120

19.246,53

Conclusie

Je ziet: het uiteindelijk te betalen bedrag ligt  hoger dan het bedrag dat je hebt geleend. Maar hierdoor kun je misschien wel dingen doen, die je zonder lening niet voor mogelijk had gehouden. Wees je bewust dat lenen geld kost. Als je toch een lening nodig hebt, zoek dan goed uit welke in jouw situatie het voordeligst is.


Kijk voor een lening die bij jou past.