Rente betalen óf een avondje uit eten? Rood staan: denk ook eens aan overstappen

Oversluiten
cash
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
253 keer bekeken

Weet jij hoeveel rood staan je jaarlijks kost? Ruim 83% van de Nederlanders heeft geen idee. Dat blijkt uit onderzoek van Gewoon over geld onder 1000 respondenten. En dat terwijl rood staan vaak één van de duurste vormen is van lenen. Is er een alternatief? Soms biedt overstappen uitkomst. Lees hier hoe het zit.


Rood staan is een eenvoudige, maar dure vorm van rood staan. Vaak betaal je zo tussen de 10% en 15% rente over je openstaande bedrag. Als je continu in het rood staat, lopen de kosten snel op. Lees hieronder een voorbeeld.

Honderden euro’s rente

Je staat permanent 1500 euro rood. Bij de bank betaal je jaarlijks 13,9% rente over je roodstand. Je betaalt dus 1500 euro x 13,9% = 208,50 euro aan rente per jaar. Denk je eens in, van die 208 euro kun je óók een avondje luxe uit eten of een weekendje ertussenuit.

Gespreid betalen kost je zó een paar honderd euro extra

Postorderkrediet

Stel dat je naast de roodstand ook een televisie van 1000 euro op afbetaling hebt gekocht. Je betaalt per maand 25 euro af tegen een rente van 15%. Aan het eind van de rit heb je 357,12 euro aan rente betaald. In plaats van 1000 euro kost de tv je dus 1357,12 euro. Misschien biedt dit voor jou ondanks de rente alsnog een goede oplossing. Je bent immers niet in één keer het grote bedrag van 1000 euro kwijt, zo blijft eventueel spaargeld vrij.

Honderden euro’s rente weg

In de geschetste situatie betaal je in totaal 565,62 euro aan rente. Wil je daar liever vanaf? Dan is alles aflossen met eigen spaargeld vanzelfsprekend de voordeligste optie. Maar dat moet natuurlijk wel kunnen.

Overstappen

Een andere optie is overstappen. Je sluit één lening af bij één kredietverstrekker. Hiermee los je al je andere (kleinere) leningen af. Omdat je een hogere lening aangaat, kun je vaak een lagere rente krijgen dan de rente die je betaalt over al je andere (kleinere) leningen.

Bekijk hier of overstappen loont in jouw situatie

Veel kleine leningen? Overstappen kan voordeliger zijn

Lagere rente betalen

In dit geval heb je een lening nodig van zo’n 2500 euro. Bij veel kredietverstrekkers beginnen de leningen pas vanaf 5000 euro. Als je een doorlopend krediet neemt, hoef je niet het hele bedrag op te nemen én betaal je dus ook geen rente over het deel dat je niet opneemt. Er bestaan kredietverstrekkers die een relatief lage rente hanteren van zo’n 6 à 7%. Dat is een stuk lager dan die 14% die je betaalt over je roodstand.

Tot slot

Tuurlijk, ook bij overstappen betaal je nog steeds meer dan wanneer je alles met eigen spaargeld aflost. Toch is het vaak voordeliger dan meerdere kleinere leningen hebben lopen. En zeker bij duurdere leenvormen zoals rood staan en kopen op afbetaling kan het honderden euro’s schelen wanneer je tijdig overstapt.

Let op

Uiteraard is dit slechts een voorbeeld. De rentepercentages kunnen per lening, per situatie verschillen. Houd er ook rekening mee dat sommige kredietverstrekkers je een boete opleggen als je overstapt naar een ander. Dit komt omdat zij beredeneren dat je vervroegd aflost. Toch staat deze boete vaak niet in verhouding en loont het alsnog om over te stappen. Wil je overstappen? Lees dan ook de punten om op te letten .


Freo heeft een speciale overstapservice .