Reizen met een reisverzekering Doen of laten?

Vakantie
vakantie
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
364 keer bekeken

‘Ga onbezorgd op reis en sluit nu direct een reisverzekering af!’ Deze optie krijg jij ongetwijfeld voorgeschoteld zodra je jouw vakantie online boekt. Maar heb je dit altijd nodig? Wat is een passende dekking en wat is voor jou de voordeligste oplossing? Lees onderstaande punten.


Voor elke vakantie bestaat een passende reisverzekering. Ga je voor kort of doorlopend? En kies je wel of niet voor bagagedekking? Een kortlopende reisverzekering is doorgaans het voordeligst als je niet meer dan 21 dagen per jaar op vakantie gaat. Ga je langer op vakantie of ga je vaker per jaar weekendjes weg? Dan is het voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten.

Waar sluit je de reisverzekering af?

Als je jouw vakantie online boekt via een reisbureau (zoals Sunweb, WTC.nl, Corendon), kun je vaak direct een reisverzekering afsluiten. Dat is natuurlijk gemakkelijk: met één klik heb je het geregeld. Toch loont het om nog even verder te kijken. De ervaring leert dat het voordeliger is om een reisverzekering apart af te sluiten bij een bank of verzekeraar. Dit scheelt soms wel een paar euro per dag bij een kortlopende verzekering.

De online reisbureaus bieden daarnaast vaak alleen kortlopende reisverzekering aan (zolang je vakantie duurt). Ga je regelmatig op reis en sluit je telkens een kortlopende verzekering af tijdens het boeken? Dan kan het zijn dat je voordeliger uit bent met een doorlopende verzekering.

Eigen risico

Raak je bagage kwijt of wordt je telefoon gestolen? Je kunt je bagage apart laten verzekeren. Maar let op. Bijna alle reisverzekeringen werken met een standaard eigen risico tussen de 50 en 100 euro. Neem je geen kostbare spullen mee? Dan heb je een bagageverzekering wellicht niet nodig. Bovendien geldt het eigen risico vaak per schadegeval. Kortom, verlies je zowel je digitale camera als je smartphone? Dan betaal je voor zowel je digitale camera als je smartphone de eerste 150 euro gratis. Dat betekent dat je in totaal alsnog 300 euro moet ophoesten.

Maximale vergoeding dure spullen

Bovendien hanteren de meeste verzekeraars een maximale vergoeding voor waardevolle bezittingen, zoals de nieuwste smartphones. Bij Centraal Beheer ontvang je bijvoorbeeld maximaal 160 euro voor je smartphone, terwijl een nieuw toestel al snel 500 á 600 euro kost.

Medische kosten in het buitenland

Soms leeft de aanname dat je basiszorgverzekering al eventuele medische kosten in het buitenland dekt. Heb je dan nog wel een reisverzekering nodig? Dit klopt gedeeltelijk. Je zorgverzekering vergoedt namelijk alleen de medische kosten tegen Nederlandse tarieven. Maar in het buitenland kan het wel eens zijn dat medische zorg veel duurder is: dan betaal je alsnog een smak geld. Het gebeurt ook wel eens dat een ziekenwagen je naar een duur en particulier ziekenhuis brengt, waardoor de kosten hoger uitvallen. Je reisverzekering vergoedt dit wél.

Voorkom dubbeldekking
In het geval van medische kosten is een reisverzekering dus zeker een verstandige optie. En als je veel dure spullen meeneemt, kan bagagedekking ook een slimme beslissing zijn. Let tegelijk op dubbeldekking: sommige schades worden ook al gedekt binnen je inboedelverzekering of zorgverzekering.

Bekijk de voorwaarden

Alles bij elkaar is het de moeite om eerst de voorwaarden door te nemen van je reisverzekering. Wat wordt gedekt? Worden er maximale vergoedingen gehanteerd? En loont het dan nog de moeite om een reisverzekering af te sluiten? Lees de voorwaarden en maak een afgewogen besluit.