Punten sparen met je creditcard Gratis geld… of toch niet?

Creditcards en winkelkaarten
creditcard
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2890 keer bekeken

Punten sparen met je creditcard klinkt erg aantrekkelijk. Bij elke euro die je besteedt ontvang je (vaak) één punt. Die je uiteindelijk voor korting of gratis artikelen kunt inruilen. Gratis geld, of toch niet?


Als voorbeeld nemen we de Bijenkorf Card. Een populaire winkelkaart waar je eenvoudig al je winkelaankopen mee kunt betalen. Bij elke euro die je uitgeeft in de Bijenkorf krijg je één punt. Als je genoeg punten hebt gespaard, dan kun je deze inwisselen voor korting.

Bijenkorf Card

Gebruik je de Bijenkorf Card alleen in Bijenkorf-filialen? Dan is een zogenaamd ‘Store Membership’ van toepassing. Deze variant is gratis. Het is mogelijk om punten te sparen voor korting of gratis artikelen en je krijgt persoonlijke aanbiedingen. Ook krijg je toegang tot exclusieve koopavonden en heb je de mogelijkheid om je aankopen later of zelfs gespreid te betalen.

Gratis punten sparen voor korting, wat levert het op? 

Betalen in andere winkels

Zodra je in een andere winkel een aankoop afrekent met je Bijenkorf Card, wordt jouw (gratis) lidmaatschap automatisch omgezet naar een ‘Platinum Membership’. Hierbij geldt een verplichte kaartbijdrage van 12,50 euro per jaar. Extra’s zoals aanvullende verzekeringen en de mogelijkheid om je creditcard wereldwijd te gebruiken, zijn inbegrepen. Bij aankopen in andere winkels krijg je overigens minder spaarpunten. Bij iedere twee euro die je uitgeeft, ontvang je één punt.

Punten sparen

Wanneer je winkelt met de Bijenkorf Card spaar je automatisch punten. Heb je 400 punten gespaard? Dan zijn die bij de kassa van de Bijenkorf 10 euro waard. Je kunt de punten verzilveren voor korting binnen vrijwel het gehele assortiment van de Bijenkorf. Gespaarde punten hebben een geldigheidsduur van 3 jaar. Daarna vervallen de punten.

Winst vs. korting

In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat de Bijenkorf een gemiddelde winst hanteert van 34% over het aankoopbedrag. De winst is het bedrag dat overblijft na aftrek van kosten voor o.a. het winkelpand, het personeel, de inkoopprijs en de energierekening.

  • De Bijenkorf verdient 136 euro (winst) op jouw aankopen van 400 euro.
  • Jij krijgt voor jouw aankopen een korting van 10 euro.

De kosten voor de Bijenkorf Card kunnen behoorlijk oplopen

Betalen in het buitenland

Doe je een aankoop in het buitenland? Dan worden extra kosten in rekening gebracht. Zo betaal je tussen de 1% en 4% opslag over het betreffende bedrag. Over geld dat je opneemt bij bijvoorbeeld een bank of Geldwisselkantoor, betaal je 2% opslag.

Geld opnemen

Je kunt geld van je Bijenkorf Card ook overboeken naar je eigen bankrekening, zodat je over een geldbedrag beschikt. Er wordt 2% opslag over dit bedrag berekend. De verschuldigde rente komt hier dus nog bij.

Stel: je neemt 1000 euro op bij een lokale bank. Dan betaal je een opslag van 20 euro over dit bedrag. Daarnaast wordt er ook nog rente in rekening gebracht tot het moment dat je het volledige bedrag hebt terugbetaald.

Betalingstermijn

Na aankoop heb je 3 weken de tijd om het volledig openstaand saldo op de Bijenkorf card terug te betalen. Als je het volledige bedrag binnen deze periode terugbetaalt, dan wordt de rente kwijtgescholden. Betaal je pas ná 21 dagen? Dan ben je wel rente verschuldigd. Bij opname van geld betaal je direct rente over het bedrag.

Let op:

Ook al betaal je een gedeelte van het openstaand saldo binnen 3 weken, de rente wordt over het gehele bedrag berekend, totdat je het volledig openstaand saldo hebt betaald.

Stel: j e hebt 1500 euro van je Bijenkorf Card naar je bankrekening overgemaakt. Je hebt na een week 750 euro terugbetaald. Na 21 dagen moet je rente betalen over 1500 euro omdat je nog niet het volledige bedrag hebt terugbetaald.

Rente betalen

De rente wordt per jaar vastgesteld. Momenteel bedraagt deze maximaal 14% op jaarbasis.

Kortom:

Wees ervan bewust dat gratis geld niet bestaat. Er is altijd een winstoogmerk, dat geldt ook voor aanbieders van creditcards. Verdiep je in de algemene voorwaarden, zodat je niet plotseling voor verrassingen komt te staan.