Pssst, auto kopen? Herken de gluiperd!

Auto kopen
auto
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2578 keer bekeken

Je gaat een nieuwe auto kopen en loopt binnen bij een autohandelaar. Hoe weet je of de verkoper betrouwbaar is? Lees onderstaande punten om gluiperds te ontmaskeren.


1. De korting staat niet in verhouding

Een dealtje sluiten met de verkoper is altijd prettig en vaak valt er wel iets te regelen. Maar biedt de verkoper wel héél veel korting? Zet daar je vraagtekens bij. Misschien koop je wel een oudere auto dan de verkoper doet voorkomen. Of zitten er misschien tweedehands onderdelen in de auto in plaats van originele exemplaren? Via de ANWB koerslijst kun je de dagwaarde en meeneemprijs van de auto checken.

2. De verkoper geeft geen bedenktijd

Komt de verkoper gehaast over en wil hij je zo snel mogelijk de auto aansmeren? Dan moet de alarmbel afgaan. Een auto is vaak een aankoop voor jaren. Een goede en betrouwbare verkoper begrijpt dat en geeft je de tijd om je beslissing goed te overwegen.

3. Korting? Ja. Proefrit? Nee!

Vraag altijd of je een proefrit mag maken. Sommige bedrijven zullen zeggen: wij hanteren zulke lage verkoopprijzen, daarom zijn proefritten bij ons niet mogelijk. Dat is natuurlijk onzin. Bij een betrouwbare verkoper is een proefrit nooit een probleem.

4. Het onderhoudsboekje is ‘zoek’

Heb je het oog laten vallen op een tweedehands auto? Rijd nooit weg zónder onderhoudsboekje. Daarin vind je of de auto al die jaren goed is onderhouden. Autohandelaren die hier niet eerlijk over zijn verkopen hun auto’s soms zonder onderhoudsboekje.

5. Aankoopkeuring? Liever niet

Bij een tweedehands auto is het verstandig om een aankoopkeuring door een onafhankelijke partij uit te laten voeren. De auto wordt dan grondig geïnspecteerd op eventuele mankementen. Voor jou is dit een goede garantie. Probeert de verkoper een aankoopkeuring te voorkomen? Dan heeft hij of zij waarschijnlijk wat te verbergen. De kilometerstand kan bijvoorbeeld teruggedraaid zijn. Via de NAP-check van de RDW kun je controleren of de kilometerstand van de auto ‘logisch’ is.

6. Je krijgt korting voor cash

Malafide autoverkopers ontvangen liever contant geld, omdat dit moeilijker te achterhalen is. Ze geven hiervoor vaak extra korting. Kortom: wees op je hoede als een verkoper (veel) korting voor cash biedt. Dadelijk rijd jij weg in een oude gestolen barrel…

7. Het chassisnummer klopt niet

Elke auto heeft een chassisnummer (ook wel identificatienummer). Je vindt het chassisnummer in je kentekenbewijs deel 1. Daarin staat ook waar je het chassisnummer op je auto kan vinden. Komen de nummers niet overeen? Dan klopt er iets niet. De autohandelaar verkoopt dan waarschijnlijk een andere (oudere) auto dan hij doet voorkomen.

8. Er is geen reservesleutel

Vraag de verkoper vooraf of er een reservesleutel aanwezig is en vraag of je deze mag zien.Bij erkende dealers kun je vaak nagaan hoeveel sleutels er doorgaans geleverd worden bij een bepaald automerk. Sommige louche verkopers beweren dat ze niet alle sleutels bij de hand hebben, maar dat ze deze later alsnog afleveren. Trap er niet in. Het kan zijn dat ze je auto dan ‘terug stelen’.

9. De koopovereenkomst is schimmig

Ga nooit tot kopen over zonder een koopovereenkomst met daarin alle gemaakte afspraken. Wees er ook zeker van dat de verkoper deze ondertekent. Bij een onenigheid kun je terugvallen op de overeenkomst. Lees het document aandachtig door. Zijn er zaken onduidelijk of voor meer reden vatbaar? Ga dan niet akkoord.


Ga je voor die tweedehands auto via je autohandelaar? Dan is een lening misschien wel wat voor jou. Kijk hier welke voor jou voordelig zijn .