Privé leasen? Punten om op te letten

Huishouden
auto
door Madelief Pormes
639 keer bekeken

Privé leasen kent vele voordelen. Toch zijn er een paar zaken om uit te zoeken voordat je een contract afsluit en wegrijdt in je nieuwe auto. Stel jezelf vooraf de volgende vragen.


1. Hoeveel geld kost het?

Kom niet voor verrassingen te staan en bereken vooraf wat je moet betalen. Bang dat je duurder uit bent met leasen dan met kopen? Kijk hier voor een vergelijking van de maandelijks bezit- en leasekosten.

2. Hoeveel kilometer wil ik rijden?

Bedenk van tevoren hoeveel je in de auto wilt rijden. Voor sommige leaseabonnementen geldt een maximaal aantal kilometers. Zo mag je soms slechts 10.000 kilometer per jaar rijden. Dat is zo’n 26 kilometer per dag. Je betaalt fors voor extra kilometers.

3. Wat is de borgsom?

Bij privé leasen betaal je vooraf een bedrag dat je bij het inleveren van je auto weer terugkrijgt, mits je schadevrij hebt gereden (anders wordt dit hiermee verrekend). De prijzen van de borgsom hangen af van hoe luxe de auto is. Let op: bij sommige bedrijven betaal je geen borgsom, maar een aanbetaling. Dat betekent dat je het geld niet meer terugkrijgt maar écht betaalt.

4. Krijg ik pechhulp?

Een goed leaseabonnement betekent een goede service. Zo gaat het bij autopech vaak een stuk sneller dan wanneer je een beroep doet op de wegenwacht. Echter is dit niet altijd bij je abonnement inbegrepen en betaal je hier soms extra voor. Goed om van tevoren te checken dus.

5. Heb ik een BKR-notering?

Een BKR-notering kan invloed hebben op je contractmogelijkheden. Leasebedrijven gaan hier verschillend mee om. Bij de een is een contract helemaal niet mogelijk, bij de ander hangt het af van de situatie en weer bij de ander wordt helemaal geen BKR-check gedaan. Bekijk en bespreek van tevoren de mogelijkheden.

6. Kan ik tussentijds stoppen met leasen?

Voortijdig stopzetten van je abonnement is vaak erg duur of soms zelfs onmogelijk. Bij de betere leasebedrijven, zoals Athlon , kan je altijd je abonnement kosteloos opzeggen als je te maken krijgt met scheiding, ontslag of overlijden.

7. Laag leasetarief of luxe abonnement?

Staar je niet blind op het leasetarief, maar zoek naar een abonnement dat bij je past. Liever een hoog tarief en een laag eigen risico of juist andersom? Heb je wel of geen behoefte aan extra’s als navigatie en pechhulp? En wil je tussentijds je maximaal aantal kilometers kunnen aanpassen? Maak van tevoren een afweging tussen de flexibiliteit die je nodig hebt en het tarief dat je wilt betalen.

8. Overige checks

Wil je écht voorbereid op weg? Let dan ook hierop:

  • Mogen anderen (zoals je partner) ook in de auto rijden?
  • Hoe hoog is het eigen risico?
  • Is de leaseprijs mét of zonder inruil van een auto?
  • Staat het leasetarief vast tijdens de hele leaseperiode?
  • Krijg je geld terug als je minder kilometers maakt dan afgesproken?