Overstaptips voor je zorgverzekering

Zorgverzekering
zorgverzekering
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
209 keer bekeken

2015 staat voor de deur en de meeste zorgpremies zijn inmiddels bekend. Tijd om weer naar je zorgpolis te kijken en zo nodig over te stappen. Misschien kan het voordeliger. Lees onderstaande tips en maak een weloverwogen beslissing.


Neem de tijd

Zoveel verzekeraars en nóg meer polissen om uit te kiezen… Waar begin je? Neem een middagje vrij en zet alles op papier. Welke zorg verwacht je nodig te hebben? Welke zorg juist niet? Met een compleet overzicht zoek je gerichter in alle informatie en de vele mogelijkheden.

Kies de voordeligste basisdekking

Voor welke verzekeraar je ook gaat: de dekking van je basisverzekering is landelijk bepaald en dus voor iedereen hetzelfde. Gek genoeg verschillen de prijzen die verzekeraars vragen wél. Betaal je bij de ene verzekeraar 80 euro per maand, zo kan dat bij een andere partij 95 euro zijn.

Zet alles op een rij, welke zorg heb je nodig en welke niet?

Breng basis + aanvullend eventueel onder bij verschillende verzekeraars

Basis en aanvullend? Kies de beste combi

Je aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar afsluiten dan waar je de basisverzekering hebt? Een gunstige optie als de aanvullende verzekering elders goedkoper is. Check wel of je ‘administratieve opslag’ moet betalen en hoeveel. Als dit niet in verhouding staat kan het slimmer zijn om bij één verzekeraar te blijven.

Overweeg een online zorgverzekering

De laatste jaren bieden de meeste zorgverzekering naast de ‘standaard’ zorgverzekering ook internetpolissen aan. Je ontvangt dezelfde zorg en dekking, maar dan voordeliger. Het prijsverschil zit ‘m in het feit dat je bij een internetpolis declaraties en eventueel herhaalrecepten online indient. Er is geen kantoor waar je terechtkunt. Als je dit prima vindt, kan een internetpolis een voordelige keuze zijn.

Lees de voorwaarden goed

Voordeliger hoeft voor jou natuurlijk niet altijd beter te zijn. Check daarom altijd welke zorgverzekering de dekking en service biedt die jij wenst. Bij sommige voordelige verzekeraars kun je terecht bij een beperkt aantal ziekenhuizen en zorgverleners. Als je dat vervelend vindt, zoek dan een verzekeraar of polis die je hierin alle vrijheid geeft. Soms betekent dit dat je iets meer betaalt. Kortom: lees de voorwaarden goed door en bepaal zelf welke zorgverzekering bij jou past.