Online shoppen met je creditcard Waar moet je op letten?

Creditcard
creditcard
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1855 keer bekeken

Creditcards, ze zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Ruim 60% van de Nederlanders heeft er een of meerdere. Toch blijkt dat een aantal mensen hun creditcard niet gebruikt bij online aankopen, uit veiligheidsoverweging. Is dit terecht?


Veel mensen pleiten ervoor om een creditcard te gebruiken. Zeker ook wat online aankopen betreft. Waar je ook koopt, je bent vaak standaard verzekerd tegen fraude. Dus als je iets betaalt en het komt niet aan, dan krijg je het aankoopbedrag terug.

Wat vinden anderen?

Er zijn ook mensen die nooit een creditcard gebruiken voor online aankopen. Niet iedereen vindt het een fijn idee om creditcardgegevens ‘zomaar’ vrij te geven via het internet. Ze vinden het onveilig. Voor anderen zijn de extra kosten reden genoeg om niet met een creditcard te betalen.

Is online betalen met een creditcard veilig?

Ook hierin verschilt men van mening. De een zegt van wel, terwijl een ander beweert van niet. Maar om zo veilig mogelijk online aankopen te doen moet je creditcard, kun je op enkele zaken letten. Hieronder volgen een aantal tips:

  • Let op of er een beveiligde (SSL-)verbinding is. Dit is het geval als er in de URL-balk (https://...) een slotje zichtbaar is.
  • Zoek op internet naar reviews over een bedrijf. Dit zegt vaak veel over een organisatie en of het een betrouwbare partij is.
  • Vraag eens bij bekenden of zij ervaringen hebben met een organisatie.
  • Doe eerst eens een aankoop met iDEAL of met 'achteraf betalen'. Zo weet je of de verkoper betrouwbaar is.
  • Zoek uit of er naast een webshop ook een fysieke winkel is. Veel mensen vinden dit een fijne gedachte.