Nu stap je slimmer over van autoverzekering! Hoe zit het met jouw schadevrije jaren?

autoverzekering
auto
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
325 keer bekeken

Autoverzekeringen zijn niet altijd even duidelijk. Uit onderzoek van Verzekeringssite.nl blijkt dat 20% van de Nederlanders niet weet dat zij hun opgebouwde schadevrije jaren kunnen meenemen naar een andere autoverzekering. Maar wat zijn schadevrije jaren en wat kun je ermee?


Verzekeraars zijn vanaf 2014 verplicht om het aantal schadevrije jaren op het polisblad te vermelden. Dat maakt overstappen naar een andere autoverzekering makkelijker.

Wat zijn schadevrije jaren?

Elk jaar dat je zonder schade autorijdt, bouw je één schadevrij jaar op. Hoe meer schadevrije jaren , hoe hoger de korting op je premie. Dit heet de no-claimkorting. Op basis van jouw schadevrije jaren, leeftijd, aantal kilometers en brandstof schaalt de autoverzekeraar jou in op de bonus/malus-ladder (B/M). Deze schaalverdeling verschilt per autoverzekeraar.

Een bonus/malus-ladder kan er als volgt uit zien:

bron: verzekeringssite.nl

Stel dat je bent ingeschaald op trede 6. Dit levert jou een bijbehorende korting van 50 procent op. Als je een jaar schadevrij rijdt, dan kom je op trede 7 en krijg je 57,5% korting. Claim je echter een schade, dan val je terug naar trede 2 en krijg je nog maar 15 procent korting. Bij twee schuldschades in één jaar val je zelfs terug naar trede 1, waar je -10 vermeld ziet staan. Dit betekent dat je geen korting krijgt, maar een toeslag (malus) betaalt van 10 procent.

Schade claimen

Als je autoschade hebt, kun je de korting claimen. Dan vervalt een deel van je korting. Meestal ga je per claim 5 of meer jaren achteruit op de bonus/malus-ladder. Dus als je nog niet zo lang een autoverzekering hebt, is het mogelijk dat je negatieve schadevrije jaren hebt. In dat geval kun je het beste de no-claimbeschermer meeverzekeren. Met deze beschermer kun je schade claimen, zonder dat je korting vervalt. Een no-claimbeschermer kost gemiddeld zo’n 5 euro per maand.

Veel mensen denken dat je zonder gevolgen schade kunt claimen. Dat is ook zo, maar alleen bij je huidige verzekeraar blijft de korting hetzelfde. Je schadevrije jaren gaan namelijk wél omlaag. Als je wilt overstappen naar een andere verzekeraar, wordt gekeken naar het aantal schadevrije jaren en vervalt de korting alsnog. Je gaat er in no-claimkorting dus wel op achteruit als je overstapt naar een andere verzekeraar.

Let op: bij de meeste maatschappijen is het niet mogelijk om onbeperkt schades te claimen met een no-claimbeschermer. Wanneer je een bepaald aantal schadeclaims overschrijdt, verlies je alsnog je no-claimkorting. Lees vooraf de voorwaarden van jouw maatschappij goed door.

Schadevrije jaren op polis

Autoverzekeraars hebben met elkaar afgesproken dat zij per 1 januari 2014 de zuivere schadevrije jaren gaan vermelden op de jaarlijkse nota, polisblad of bewijs van premiebetaling. Dat is handig, want dan weet je precies hoeveel aantal schadevrije jaren je hebt staan. Met deze gegevens kun je makkelijker een autoverzekering vergelijken en besluiten welke optie voor jou het voordeligst is.

2016: Uniforme schaalverdeling

Ook hebben autoverzekeraars met elkaar afgesproken dat zij vanaf 2016 na beëindiging van een polis het aantal schadevrije jaren op dezelfde manier gaan vaststellen. Zij werken dan met een uniforme tabel . Het is vanaf 2016 dus niet meer mogelijk dat je bij autoverzekeraar A voor dezelfde schade meer of juist minder schadevrije jaren kwijt bent dan bij autoverzekeraar B.

Meer weten?

Wil je meer informatie over autoverzekeringen? Bijvoorbeeld welke autoverzekering bij je past of welke aanvullende verzekeringen je nodig hebt? Lees het artikel ‘ Kies de juiste autoverzekering ’.

Autoverzekeraars zijn vanaf 2014 verplicht om het aantal schadevrije jaren op het polisblad te vermelden. Dat maakt overstappen naar een andere verzekeraar makkelijker.