Nu het vaarseizoen voorbij is... pak jij je voordeel!

Profiteren van lagere prijzen
boot
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
113 keer bekeken

De zomer is nog niet voorbij, maar de uitverkoop is alweer een tijdje bezig. Je kunt zomerartikelen aanschaffen tegen een aantrekkelijke prijs. Koopjesjagers halen hun hart op in de periode van uitverkoop. Maar naast bijvoorbeeld zomerkleding en tuinmeubelen, betaal je vaak ook minder voor ‘grotere’ aankopen. Heb je bijvoorbeeld altijd al een boot willen aanschaffen? Nu is het moment!


In september/oktober nog een boot kopen? Jazeker! In principe geldt er geen standaard uitverkoop op de prijs van bijvoorbeeld een (tweedehands) boot. Maar juist omdat we het najaar naderen, zijn eigenaren en verkopers eerder geneigd om een lagere prijs te accepteren. Profiteer hier dus van!

Financiering

Ondanks de korting, kost een dergelijke aankoop vaak nog een hoop geld. De kans is groot dat je niet zoveel geld hebt liggen. Er zijn vaak mogelijkheden tot financiering. Het meest voor de hand liggend zijn een doorlopend krediet en een persoonlijke lening.

Voorbeeld

Stel: je koopt een tweedehands boot van 5000 euro. Je wilt dit bedrag financieren met een lening. Wat zijn dan je maandelijkse kosten en hoelang betaal je hiervoor?

Doorlopend krediet

Je leent 5000 euro tegen een rentetarief van 6%. Je kunt 100 euro per maand missen. Bovenop het terug te betalen bedrag moet je nog ongeveer 750 euro aan rente betalen. Je hebt je lening dan in minder dan vijf jaar afgelost.

Persoonlijke lening

Tegen een rentetarief van 6,9% leen je 5000 euro. Je lost 100 euro per maand af. Het rentebedrag dat je bovenop de lening nog moet betalen is vastgesteld op ruim 875 euro. Je lening heb je dan in vijf jaar afgelost.

Tip: bepaal vooraf de verwachte levensduur van je boot. Voorkom hiermee dat je nog betaalt voor iets dat je niet meer in bezit hebt. Als je het bedrag al hebt afgelost voordat je je boot weer van de hand doet, kun je eventueel gelijk weer een andere aanschaffen.

Conclusie

Door je investeringskosten over meerdere jaren te verspreiden, is het voor veel mensen mogelijk om toch dergelijke aankopen te doen. Voor een klein bedrag per maand kun je dus al een boot of camper bezitten.


Een andere optie is lenen. Welke lening past bij jou?