Niels: “Afdingen is een sport!” ervaringsverhaal

Afdingen
winkelen
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
394 keer bekeken

Nederlanders staan bekend als spaarzaam. Bij voorkeur geven we niet (te) veel geld uit. Toch wordt er relatief weinig aan afdingen gedaan, als je dit vergelijkt met andere landen. Dat is jammer. Want wist je dat in veel prijzen onderhandelingsruimte is opgenomen? Niels weet dit maar al te goed en hij maakt hier flink gebruik van.


Hoe bereid je je voor?

“Als eerste ga ik me oriënteren op de prijzen van het artikel bij verschillende aanbieders. Ik weet wat de goedkoopste aanbieder ervoor wilt hebben en dit wordt mijn maximale budget. Ik ga dan aan het einde van de dag naar een fysieke winkel. Op dit tijdstip zijn verkopers eerder geneigd om de prijs te laten zakken.”

Wie spreek je aan?

“Zoek de juiste persoon met wie je gaat onderhandelen. Ga niet naar een klantenservice of een ‘vakkenvuller’. Je moet een verkoper hebben. Hij krijgt vaak provisie over het verkochte product, dus hij zal willen verkopen. En als hij zelf geen korting mag geven, dan zal hij een collega erbij roepen die dit wel kan.”

Wees vriendelijk, beleefd en laat het initiatief bij de verkoper

Hoe stel je jezelf op?

“Je moet ervoor zorgen dat de verkoper jou een korting gunt. Dit bereik je door vriendelijk en beleefd te zijn en het initiatief bij hem te laten. Je vraagt dus wel om korting, maar laat de verkoper een bedrag noemen. Wees duidelijk dat als je geen korting krijgt, je verder gaat kijken. Laat blijken dat je het product sowieso zal kopen, maar dat je nog twijfelt waar je dat gaat doen.”

En hoe verder?

“Doe alsof de korting vanzelfsprekend is. Je hebt het voor die prijs ergens anders gezien of je bent toch een vaste klant. En als het niet lukt om een korting te krijgen, ga dan voor een andere tactiek: op de prijs van de tv kan niets af? Prima, maar dan wil ik er wel een ophangbeugel bij.”

Wanneer sluit je een deal?

“Sluit de deal pas als je tevreden bent met het uiteindelijke bedrag of de aanbieding. Als je nog twijfelt, of als er geen mogelijkheden zijn, loop dan altijd weg. Het is geen zeldzaamheid dat je bij de weg naar buiten alsnog wordt teruggeroepen omdat ze nog een laatste bod willen doen.”

Waar pingel je allemaal?

“Eigenlijk probeer ik het altijd wel. Bij kleding-, elektronica- en meubelzaken. Ik maak graag gebruik van de onderhandelingsruimte die meestal gewoon aanwezig is. Hiermee bespaar ik veel geld. En wat heb ik te verliezen? Niets!”

Een ‘nee’ heb je en om een ‘ja’ moet je vragen

Heb je nog tips?

“Blijf oefenen. Vroeger vond ik het gênant en moeilijk om te vragen of de prijs naar beneden kon. Maar nu ik weet hoeveel het me scheelt, doe ik niet anders meer. Het wordt echt makkelijker, naarmate je het vaker doet. Afdingen lijkt moeilijk, maar dat is het niet. Een ‘nee’ heb je en om een ‘ja’ moet je vragen. Zo simpel is het.”